Rusia l-a demis pe comandantul Districtului militar de vest, Alexander Juravliev, ultimul oficial demis dintr-o serie de generali care au fost concediaţi după o serie de înfrângeri şi umilinţe în războiul din Ucraina, a relatat publicaţia RBC, citată de Reuters. General-colonelul Alexander Juravliev va fi înlocuit de general-locotenentul Roman Berdnikov, potrivit RBC.
Nu a existat nicio confirmare oficială a schimbării, care a fost anunţată şi de alte site-uri de ştiri. Districtul militar de vest este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forţele armate ale Rusiei.
Anunţul lui Alexander Juravliev urmează pierderilor dramatice ale Rusiei în nord-estul Ucrainei luna trecută şi recuceririi Lîmanului înregistrată sâmbătă de către forţele ucrainene. Moscova a folosit Lîmanul ca un important centru logistic în regiunea Doneţk.
Preluarea de către Ucraina a iniţiativei în războiul care se desfăşoară de şapte luni a stârnit consternare din partea aliaţilor de la Kremlin şi o rară ridiculizare publică a celor mai importanţi oficiali ruşi, inclusiv a doi aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.
Săptămâna trecută, Ministerul Apărării a anunţat că viceministrul responsabil cu logistica, generalul Dmitri Bulgakov, a fost înlocuit.
De asemenea, comandantul flotei Mării Negre a fost concediat în luna august după o serie de umilinţe, inclusiv scufundarea principalei nave de război şi pierderea a opt avioane de război într-un atac asupra unei baze ruseşti din Peninsula Crimeea, a relatat la acea dată agenţia de presă rusă RIA.
Deputaţii ruşi au adoptat luni printr-un vot – în unanimitate – legea anexării a patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporijjea şi Herson -, o decizie care a fost deja aprobată de către preşedintele rus Vladimir Putin şi care a declanţat un val de condamnări internaţionale, relatează AFP.
Deputaţii din cadrul Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus au votat toţi în favoarea anexării regiunilor separariste proruse Donţek şi Lugansk, în estul Ucrainei, cât şi a regiunilor ocupate în parte Herson şi Zaporijjea, în sudul Ucrainei, potrivit unei transmisiuni în direct, la televiziunea rusă, a ceremoniei votului.
Nicio abţinere sau vreun vot ”împotrivă” nu au fost înregistrate. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene, într-o ceremonie la Kremlin, cu liderii proruşi ai celor patru regiuni uicrainene, ocupate în parte sau aproape în totalitate de Rusia.
Ucraina i-a răspuns cerând o ”aderare accelerată” la NATO şi a anunţat că nu va negocia cu Moscova atât timp cât este la putere Vladimir Putin.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi s-a adresat deputaţilor cu câteva minute înainte de vot şi le-a cerut să susţină această lege a anexării, maneită, în opinia sa, să apere cultura, limba şi frontierele ruse.
”Noi nu vom răspunde unor ameninţări imaginare, ne vom apăra frontierele, patria şi poporul”, a tunat el în faţa deputaţilor ruşi.
Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite de faptul că au unit toate ţările din Occident pentru a susţine Kievul împotriva Rusiei. ”Statele Unite aproape că au subjugat tot Occidentul colectiv, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război împotriva Rusiei”, a declarat el.
Anexările acestor regiuni ucrainene au loc după şapte luni de invazia Ucrainei de către Rusia, în urma unor ”referendumuri” organizate în pripă în aceste regiuni ocupate, denunţate drept ”simulacre” de către Kiev şi aliaţii săi. Rusia a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea, situată în sudul Ucranei.