Ucraina „pregăteşte paşi foarte importanţi pentru contraofensivă”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar a adăugat că ţara sa mai are nevoie de puţin timp şi s-a declarat optimist în legătură cu perspectiva de a primi avioane de luptă occidentale, deşi premierul britanic Rishi Sunak, cu care a discutat la reşedinţa acestuia de la ţară, s-a arătat mai prudent, relatează CNN.
„Chiar avem nevoie de mai mult timp. Nu prea mult”, înainte de a lansa mult aşteptata contraofensivă, a declarat Zelenski jurnaliştilor după ce s-a întâlnit cu premierul britanic Rishi Sunak la domeniul Chequers din sud-estul Angliei.
Războiul Rusiei în Ucraina se află într-un „moment crucial”, a declarat, la rândul său, premierul britanic Rishi Sunak. „Rusia a desfăşurat un atac neprovocat şi ilegal asupra poporului ucrainean. Comite crime de război oribile. Marea Britanie va rămâne fermă în susţinerea Ucrainei şi a poporului său pentru a se apăra împotriva acestor agresiuni”, a adăugat el.
Guvernul britanic a anunţat luni un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, care va include „sute de rachete de apărare aeriană” şi „sute de noi drone de atac cu rază lungă de acţiune”, potrivit unui comunicat.
ZELENSKI, optimist ăn legătură cu abioanele SUNAK, mai rezervat
Pe de altă parte, Zelenski a afirmat că Ucraina este „optimistă” cu privire la perspectiva creării unei „coaliţii” a avioanelor de luptă destinate Kievului.
„Astăzi am vorbit despre avioanele de luptă – un subiect foarte important pentru noi”, a declarat Zelenski. „Vrem să creăm această coaliţie a avioanelor şi sunt foarte optimist în această privinţă. Am vorbit despre asta. Şi cred că în cel mai apropiat timp veţi auzi, cred, de unele decizii foarte importante, dar trebuie să lucrăm puţin mai mult la asta” – a declarat Zelenski.
Război în Ucraina. Rusia a doborât o rachetă britanică Storm Shadow/Pentagon Leaks: Patronul grupului Wagner a trădat în favoarea Ucrainei
Cu toate acestea, premierul Sunak a adoptat un ton mai precaut. „Vom fi o parte esenţială a coaliţiei de ţări care oferă acest sprijin lui Volodimir şi Ucrainei. Nu este un lucru simplu să construim acea capacitate de avioane de luptă”, a arătat el.
Sunak a anunţat în februarie că Marea Britanie va începe să antreneze piloţii ucraineni pe avioane de luptă la standarde NATO.
Timp de luni de zile, Ucraina a făcut apel la aliaţii săi occidentali pentru a furniza mai mult echipament militar. Mai mult decât muniţie şi artilerie, Ucraina vrea tancuri şi avioane. În ianuarie, Ucraina a obţinut un progres major după ce Germania a anunţat că va permite furnizarea de tancuri Leopard 2 pentru a ajuta la eforturile de apărare ale ţării. Statele Unite s-au angajat, de asemenea, să trimită tancuri Abrams. Cu toate acestea, mulţi dintre aliaţii occidentali ai Kievului au fost reticenţi în a furniza Ucrainei avioane de luptă, cu excepţia notabilă a Poloniei. Discuţia de luni despre o „coaliţie” de avioane de vânătoare arată că Ucraina nu şi-a abandonat cererile şi că aliaţii săi încă ascultă, comentează CNN.
KREMLINUL PRIVEŞTE „EXTREM DE NEGATIV” NOUL PACHET DE AJUTOR MILITAR AL MARII BRITANII PENTRU UCRAINA
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliştilor că Moscova vede „extrem de negativ” anunţul Marii Britanii privind un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
„Marea Britanie se califică pentru ocuparea primului loc printre ţările care continuă să pompeze arme în Ucraina”, a declarat Peskov. „Acest lucru nu poate avea un impact semnificativ asupra cursului operaţiunii militare speciale, dar va duce la noi distrugeri şi acţiuni de răspuns. Pentru Ucraina, acest lucru face ca situaţia să fie mai dificilă”, a ameninţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Zelenski este din ce în ce mai sigur de victorie: ”Ocupanții au pierdut deja acest război în mintea lor”
Marea Britanie îşi intensifică sprijinul pentru Ucraina. Săptămâna trecută, CNN a dezvăluit că Marea Britanie a furnizat Ucrainei mai multe rachete „Storm Shadow” – rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, cu o rază de tragere de peste 250 de kilometri. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a confirmat joi informaţia difuzată de CNN, calificând această donaţie drept „cea mai bună şansă a Ucrainei de a se apăra împotriva brutalităţii continue a Rusiei”. Un oficial militar american de rang înalt a calificat această decizie de natură să „schimbe jocul”, deoarece aceste rachete vor permite Ucrainei să lovească ţinte în adâncimea teritoriului deţinut de Rusia în regiunile estice ale Ucrainei, ceea ce, de altfel, Moscova susţine că deja s-a întâmplat.