Război în Ucraina. Kostiantin Vaşcenko, secretar de stat în Ministerul ucrainean al Apărării, a declarat luni, la un forum de securitate care are loc la Bratislava, că „doar două sau trei” persoane cunosc data la care va începe mult aşteptata contraofensivă ucraineană, relatează The Guardian.
El a sugerat că motivul pentru care s-a creat suspans, iar contraofensiva este aşteptată de atât de mult timp a fost, în parte, şi pentru a influenţa Rusia din punct de vedere psihologic.
„Contraofensiva nu este doar militară, ci şi diplomatică şi informaţională. Vedem că inamicii noştri sunt foarte nervoşi, deoarece aşteptarea morţii este chiar mai rea decât moartea… Nimeni nu ştie ziua în care va începe ofensiva. Câteva, poate trei persoane ştiu. Nu ştiu data reală, dar (cred) că va fi în viitorul apropiat”, a declarat Kostiantin Vaşcenko la forumul Globsec găzduit de capitala Slovaciei.
Forţele ucrainene au lansat peste 60 de atacuri cu bombe asupra oraşului rusesc Belgorod
Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a scris luni pe Twitter că orice acord de pace acceptabil pentru Ucraina ar trebui să includă nu numai o restaurare a frontierelor suverane ale Ucrainei, ci şi o zonă demilitarizată, de 100-120 km, care ar trebui să fie stabilită în interiorul Rusiei, de-a lungul graniţei cu Ucraina.
Zona ar fi necesară pentru a proteja regiunile ucrainene de bombardamente, a arătat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak pe Twitter.
„Subiectul cheie al acordului postbelic ar trebui să fie stabilirea de garanţii pentru a preveni repetarea agresiunii în viitor. Pentru a asigura o securitate reală pentru locuitorii regiunilor Harkov, Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Luhansk şi Doneţk şi pentru a-i proteja de bombardamente, va fi necesară introducerea unei zone de demilitarizare de 100-120 km pe teritoriul republicilor Belgorod, Briansk, Kursk şi Rostov”, a scris Mihailo Podoliak.
Consilierul prezidenţial sugerează, de asemenea, ca zona demilitarizată să aibă iniţial o prezenţă internaţională care să o controleze. „Probabil, în etapa iniţială, cu un contingent de control internaţional obligatoriu”, a menţionat el în încheierea mesajului.
Referirea la cele patru regiuni ruseşti ca fiind „republici” pare să fie un răspuns faţă de susţinerea pe care Moscova o acordă entităţilor separatiste ucrainene Doneţk şi Luhansk, care se autointitulează „republici populare” şi care se învecinează cu Rusia. Moscova a anunţat deja anexarea acestor „republici” ucrainene în septembrie anul trecut, alături de regiunile Zaporojie şi Herson, deşi nu le controlează în totalitate.
Pe de altă parte, în cele patru regiuni ruse menţionate de Podoliak au avut loc tot mai frecvente atacuri cu drone în ultima perioadă – pe care Moscova le atribuie Kievului -, inclusiv incursiuni ale naţionaliştilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei.
Luni dimineaţă, a circulat un videoclip în care guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, sugera că cea mai simplă soluţie pentru bombardamentele transfrontaliere dinspre Ucraina este ca regiunea Harkov să fie absorbită de regiunea Belgorod, notează The Guardian.
Borrell: Rusia va accepta negocieri doar dacă va câştiga războiul din Ucraina
Rusia va accepta negocieri cu Ucraina doar în cazul unei victorii pe câmpul de luptă, a afirmat luni Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. „Eu observ clar că Rusia are intenţia de a câştiga războiul. Rusia nu va intra în negocieri dacă nu câştigă războiul”, a declarat Josep Borrell Fontelles, conform agenţiei Reuters, cu ocazia unui eveniment desfăşurat în oraşul spaniol Barcelona.
Borrell a admis că „nu este optimist” asupra evoluţiilor conflictului militar din Ucraina în cursul acestei veri. Uniunea Europeană oferă asistenţă militară şi financiară masivă Ucrainei pentru a respinge invazia Rusiei.