Război în Ucraina, se dau lupte grele în ciuda negocierilor de pace. „Unitățile noastre continuă operațiunile defensive active în regiunile (ruse) Kursk și Belgorod”, a scris Zelenski într-o postare pe X. El a adăugat că luptele continuă în apropiere de Pokrovsk și Kramatorsk, în estul Ucrainei.
Sâmbătă, armata rusă a afirmat că regiunea Kursk a fost ‘complet eliberată’. Ea a indicat că șeful Statului Major general, Valeri Gherasimov, i-a raportat președintelui Vladimir Putin că toate unitățile ucrainene prezente în regiunea Kursk au fost înfrânte și că doar soldați ucraineni izolați mai ‘încearcă să se ascundă’.
În prezent nu este posibil să se ofere o imagine exactă și independentă a situației în regiune, menționează dpa.
Sâmbătă, Statul Major ucrainean a respins de asemenea afirmațiile Rusiei despre Kursk, numindu-le o ‘operațiune de propagandă’. Luptele continuau nu numai în unele părți din regiunea Kursk, dar și în regiunea rusă vecină Belgorod, potrivit Statului Major ucrainean
Atacurile ruseşti din ultimele ore au ucis cel puţin patru ucraineni. Negociatorii americani cred, însă, că acordul pentru pace este încă posibil. „Suntem aproape, dar nu îndeajuns de aproape. Va trebui să decidem dacă este un efort în care vrem să fim implicaţi în continuare sau dacă este timpul să ne concentrăm pe alte probleme. Trebuie să ne dăm seama dacă ambele părţi vor pacea şi cât de aproape sunt după 90 de zile de eforturi”, a declarat Marco Rubio, secretarul de Stat al SUA.
Semnele de întrebare ale lui Donald Trump sunt provocate de atacurile continue ale ruşilor în Ucraina. În plus, preşedintele Statelor Unite a avut ocazia să audă şi argumentele lui Zelenski, în cele 15 minute petrecute faţă în faţă ieri la Vatican.
„Întâlnirea cu preşedintele Trump a fost chiar pozitivă. Parteneriatul strategic cu Statele Unite este important pentru noi. Și este foarte important ca alianța dintre Europa și Statele Unite să aibă astfel de contacte constante”, spune Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Pe drumul de întoarcere la Washington, liderul de la Casa Albă a răbufnit „Nu era niciun motiv ca Putin să tragă rachete în zone civile şi orașe în ultimele zile. Mă face să cred că poate nu vrea să oprească războiul. (…) Mă tot amână și trebuie tratat diferit”, a postat Trump.
Aliaţii Ucrainei speră că acum preşedintele american va fi mai dispus să accepte propunerea de pace venită din Europa. Planul prevede garanţii de securitate americane şi nu menţionează recunoaşterea penisulei Crimeea drept teritoriu rus.