Dacian Cioloș a declarat miercuri, într-un interviu la G4Media, că „așa cum stau lucrurile acum, da, îmi pun problema să candidez” la prezidenţiale, dar o decizie finală „va fi luată atunci, la momentul respectiv de către partid” pentru că „într-un an de zile, în doi ani de zile se poate întâmpla ceva cu mine, că percepția publică pozitivă e redusă foarte mult. Sau poate să crească altcineva, și eu sper să crească și alți colegi, care să aibă șanse mai mari”.
Dar până la viitoarele alegeri prezidenţiale, Dacian Cioloş lasă de înţeles că ar dori să preia conducerea USR PLUS, dând de înţeles că Dan Barna nu ar mai avea timp să se ocupe de conducerea partidului după ce a fost numit vicepremier în guvern.
„Va trebui să discutăm și cât ne permitem și vrem să cumulăm mandate. Mandat de conducere în partid cu diferite mandate executive. Pentru că cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele”, a spus Dacian Cioloş, pentru G4Media.
Întrebat dacă poate fi condus un partid de la Bruxelles, Dacian Cioloş a răspuns că poate face acest lucru.
„Uitați, noi stăm de vorbă acuma la București. Eu de patru zile acuma sunt la București și mă duc la Bruxelles abia lunea viitoare. În săptămânile în care sunt doua-trei zile la Bruxelles sunt și două trei patru zile la București. Poți să fii parlamentar în Parlamentul Național, să fii liderul unui partid la București, dar să ai o circumscripție într-un alt județ. Mie îmi ia câteva ore să ajung la Bruxelles și înapoi de la Bruxelles. Deci nu asta e problema”, a mai spus Dacian Cioloş pentru G4Media.ro.
Potrivit unor surse din USR citate de Digi 24, fiecare tabără din USR PLUS își face strategia pentru congresul în care va fi aleasă conducerea noului partid, rezultat în urma fuziunii. Congresul ar urma să aibă loc „cel mai târziu” la toamnă. Până atunci „se ascut săbiile”, susțin sursele citate. Principala bătălie se dă pentru şefia USR PLUS între Dacian Cioloș și Dan Barna, dar nici Biroul Naţional nu este uitat căci fiecare formaţiune speră să aibă câţi mai mulţi reprezentanţi. Este și motivul pentru care Dacian Cioloș vrea ca noul statut să prevadă clar câte funcții pot fi cumulate, respectiv nu mai mult de două funcții interne și executive. Adică un lider USR PLUS care este și parlamentar și ministru să nu mai poată deține și o funcție de conducere în partid sau una de lider de filială.
Citeşte şi: Dacian Cioloş este de acord cu impozitarea bisericilor. Care este motivaţia liderului PLUS