„Conducerea Ucrainei examinează o astfel de posibilitate, inclusiv consecinţele unui asemenea pas’, a afirmat oficialul ucrainean, într-o conferinţă de presă, adăugând, în acelaşi timp, că ‘există şi alte metode’.
‘Există şi alte metode decât ruperea relaţiilor diplomatice. Noi nu refuzăm formatul de negocieri propus în Normandia (Franţa) în cadrul cărora preşedintele rus Vladimir Putin participă la convorbiri’, a afirmat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene.
La începutul lunii iunie, preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Petro Poroşenko au avut o scurtă întâlnire în marginea ceremoniilor dedicate celei de-a 70-a aniversări de la debarcarea aliaţilor în Normandia (Franţa). Discuţia a durat aproximativ 15 minute, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Francois Hollande, fiind dedicată în exclusivitate crizei ucrainene.
Preşedinţii ‘Putin şi Poroşenko s-au pronunţat pentru încetarea cât mai rapidă a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei, precum şi a acţiunilor militare – atât de către trupele guvernamentale ucrainene, cât şi de către susţinătorii federalizării Ucrainei’, a declarat în finalul convorbirilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus.
La 17 martie a.c., parlamentarul Oleg Liaşko a înregistrat un proiect de lege privind denunţarea tratatelor între Ucraina şi Rusia la secretariatul Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), dar până în prezent nu s-a dat curs acestui proiect.
Ucraina se află astăzi mai mult ca oricând în pragul unei agresiuni de amploare din partea Rusiei, a declarat luni seara secretarul adjunct al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Mihailo Koval, fost ministru ucrainean al apărării, într-o intervenţie în direct la postul de televiziune ICTV. Kievul acuză Moscova de susţinerea insurgenţilor înarmaţi din sud-estul ţării, cu arme grele şi mercenari, după anexarea în luna martie a Peninsulei Crimeea.