Război Rusia-Ucraina. După ce a cerut acceptarea României în Spaţiul Schengen, Lucian Bode a declarat vineri că ţara noastră contribuie constant şi activ la eforturile de consolidare a securităţii UE, dar fără beneficiile aferente.
„Am exprimat foarte clar pozitia României în această situatie, România este unul dintre cele trei state care apără frontierele externe ale Uniunii Europene, iar, în aceste zile, cu escaladarea conflictului din Ucraina, vedem ce înseamnă contribuţia concretă, reală a României la asigurarea securităţii celui mai lung segment al frontierei externe a UE; vorbim de cei 2.050 de km de frontieră pe care România îi gestionează”, a spus ministrul de Interne, potrivit mediafax.
Citeşte şi Nava-amiral a Ucrainei, scufundată pentru a nu fi folosită de armata rusă
Reamintim că Bode spune că a transmis joi la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne că România trebuie să devină cât mai rapid cu putinţă membră a spaţiului Schengen.
„România aplică integral acquis-ul Schengen şi contribuie constant şi activ la eforturile de consilidare a secutirtăţii UE, dar fără beneficiile aferente”, a precizat ministrul.
Ministrul Afacerilor de Interne a anunţat că de la începutul conflictului din Ucraina, în România au intrat 172.935 de cetăţeni ucraineni, iar 58.106 au decis să rămână în ţara noastră.
„De la începutul conflictului, în 24 februarie până astăzi, orele 06:00, total cetăţeni ucraineni care au intrat în România până astăzi 172.935. Dintre aceştia au ales să părăsească România 114.829. Aşadar, pe teritoriul României, în acest moment se află 58.106 cetăţeni ucraineni.
În centrele noastre de azil, în cele şase centre, în acest moment se află 250 de cetăţeni ucrainieni. De remarcat faptul că, de la începutul conflictului, 24 februarie până astăzi, ziua de ieri (joi n.r.), 3 martie, este ziua cu cel mai mare flux de intrare-ieşire. Vorbim despre 28.563 de cetăţeni care au intrat în România, cetăţeni ucraineni. Urmărim aspecte de interes operativ la frontiera României şi pot să vă spun că la frontiera cu Ucraina au fost depistaţi în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei 20 de persoane, 20 de cetăţeni ucraineni”, a declarat vineri Lucian Bode.
Ministrul a mai precizat că au fost operaţionalizate 13 tabere mobile pentru refugiaţi în Maramureş, Suceava, Botoşani, Tulcea, Iaşi, Galaţi, Satu Mare şi Vaslui. Toate acestea au 3511 locuri.
„În acest moment sunt ocupate 1626. Autorităţile locale sau societatea civilă au pus la dispoziţia cetăţenilor ucraineni care au intrat în România 12.324 de locuri de cazare la nivel naţional. Totodată, platforma operaţionalizată la nivelul guvernului, Împreună ajutăm mai mult, a centralizat până acum 5396 de oferte de suport”, a mai declarat ministrul Bode.