Război tot mai dur în Ucraina. Rusia a bombardat Harkovul şi Kievul, dronele ucrainene au fost doborâte la frontieră. Zelenski cere ajutor extern de urgenţă UPDATE

Ucraina a lansat peste noapte zeci de drone vizând regiunea de vest a Rusiei Briansk şi alte regiuni, dar fără nicio pagubă raportată, au declarat duminică oficiali ruşi, transmite Reuters. În schimb, Rusia continuă atacurile de la Harkov.
Filip Stan
23 iun. 2024, 10:59
Război tot mai dur în Ucraina. Rusia a bombardat Harkovul şi Kievul, dronele ucrainene au fost doborâte la frontieră. Zelenski cere ajutor extern de urgenţă UPDATE

UPDATE: Atacul cu rachete al Rusiei asupra regiunii Kiev din Ucraina a rănit două persoane şi a avariat case

Două persoane au fost rănite şi zeci de clădiri rezidenţiale şi de altă natură au fost avariate în urma unui atac cu rachete al Rusiei asupra regiunii Kiev în cursul nopţii, a declarat duminică şeful administraţiei de stat din regiune, citat de Reuters.

Atacul cu rachete al Rusiei asupra regiunii Kiev a rănit două persoane şi a avariat case
Dintre cele trei rachete lansate de Rusia, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus două deasupra regiunii Kiev, a declarat duminică comandantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Mykola Oleshchuk.

În declaraţia sa pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Oleshchuk nu a spus ce s-a întâmplat cu a treia rachetă.

Resturile căzute au rănit două persoane care nu au necesitat spitalizare, a declarat Ruslan Kravchenko, şeful administraţiei regiunii Kiev, pe Telegram.

De asemenea, resturile au avariat şase clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje şi peste 20 de case particulare, a adăugat Kravchenko. În plus, o benzinărie, o farmacie, o clădire administrativă şi trei maşini din regiune au fost, de asemenea, avariate.

Kievul, regiunea înconjurătoare şi alte câteva din Ucraina au fost sub alertă de raid aerian timp de aproximativ o oră duminică dimineaţa, începând cu ora locală 4:50 (01:50 GMT).

Martorii Reuters au declarat că au auzit mai multe explozii în Kiev şi în împrejurimi în acel moment, care păreau a fi sisteme de apărare antiaeriană care loveau arme aeriene.

Ucraina a lansat peste noapte zeci de drone în regiunea rusă Briansk. Cel puţin 30 de drone au fost distruse deasupra regiunii, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz, în aplicaţia de mesagerie Telegram.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus drone şi peste regiunea Smolensk, a declarat Vasili Anohin, guvernatorul regiunii din vestul Rusiei, pe Telegram.

Nu a fost imediat clar câte drone au fost doborâte. Potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat victime sau distrugeri în nicio regiune, au spus guvernatorii.

Vladimir Putin a stabilit vineri, de facto, capitularea Ucrainei drept condiţie a unor negocieri de pace. Reacţia lui Zelenski

Oficialii ruşi nu dezvăluie adesea întreaga amploare a pagubelor cauzate de atacurile ucrainene.

A fost anunţată o alertă de raid aerian pentru regiunea Lipetsk, aflată la câteva sute de kilometri sud de Moscova, a declarat guvernatorul regiunii pe Telegram. Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Kievul a spus adesea că atacurile sale în interiorul teritoriului Rusiei sunt menite să submineze efortul de război al Moscovei şi ca răspuns la atacurile aeriene necruţătoare ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, militare şi de transport a Ucrainei.

Trei morţi şi peste 55 de răniţi într-un atac rusesc cu bombe teleghidate în Harkov. Zelenski cere „decizii puternice din partea partenerilor”

Bombe teleghidate ruseşti au spulberat sâmbătă un bloc de locuinţe din cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, ucigând trei persoane, rănind 56 şi determinându-l pe preşedintele Volodimir Zelenski să ceară mai mult ajutor pentru a face faţă ameninţării tot mai mari reprezentate de aceste arme, relatează Reuters.

Imaginile postate online arată părţi ale blocului cu cinci etaje în ruine, cu ferestrele sparte, balcoanele distruse şi moloz împrăştiat în jurul unui crater.

Procurorii din regiunea ucraineană Harkov au stabilit un bilanţ de trei morţi şi 56 de răniţi, inclusiv trei copii, în atacul care a avut loc la jumătatea după-amiezii. Guvernatorul regional Oleh Sîniehubov a declarat că patru dintre cei răniţi sunt în stare gravă. Ulterior, poliţia a anunţat că sunt 56 de răniţi, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Primarul Ihor Terehov a declarat că au avut loc patru atacuri asupra Harkovului. Guvernatorul regional Sîniehubov a precizat că activităţile de salvare continuă la clădirea care avea la parter şi un magazin.

Şeful poliţiei din Harkov, Serhii Bolvinov, a declarat pentru postul public de televiziune Suspîlne că trei etaje s-au prăbuşit, dar crede că nimeni nu a fost prins sub dărâmături.

Harkov se află la aproximativ 30 km de graniţa cu Rusia. Oraşul de 1,3 milioane de locuitori a fost frecvent ţinta unor atacuri ruseşti în timpul celor aproape 28 de luni de război.

Zelenski, anunţ istoric: „Am făcut primul pas tangibil spre pace”

„Această teroare rusă prin bombe ghidate trebuie şi poate fi oprită”, a scris Zelenski pe Telegram. „Avem nevoie de decizii puternice din partea partenerilor noştri pentru a ne permite să oprim teroriştii ruşi şi aviaţia militară rusă chiar acolo unde se află”, a continuat preşedintele.

Ulterior, în discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că forţele ruse au folosit peste 2.400 de bombe ghidate asupra ţintelor ucrainene numai în luna iunie, dintre care aproximativ 700 au vizat Harkovul. El a spus că, după ce Congresul american a aprobat – cu întârziere – pachetul semnificativ de ajutor din aprilie, reaprovizionarea Ucrainei a redus devastarea şi frecvenţa atacurilor cu rachete, dar acelaşi lucru trebuie făcut acum pentru a se apăra de aceste bombe.

„Reducerea semnificativă a terorii rachetelor ruseşti împotriva Harkovului şi a regiunii dovedeşte că este pe deplin posibil să ne protejăm oraşele şi comunităţile de bombele ruseşti”, a spus Zelenski. Ucraina, a continuat el, are nevoie de pachetele de ajutor militar promise „fără întârziere, astfel încât acordurile la care am ajuns cu preşedintele (american) Biden să poată fi realizate”.

Ucraina şi SUA au semnat luna aceasta un acord bilateral de securitate pe 10 ani, care vizează consolidarea apărării Ucrainei împotriva Rusiei şi apropierea Ucrainei de aderarea la NATO.

Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe bombe ghidate relativ ieftine, lansate de la distanţă şi care implică mai puţine riscuri pentru forţele sale.

Luna trecută, Moscova a lansat o incursiune transfrontalieră la nord de Harkov, dar Zelenski spune că situaţia de acolo s-a stabilizat.

Moscova neagă că vizează în mod deliberat civili, dar mii de persoane au fost ucise şi rănite în război.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Orașul fantomă de pe harta României. Era un motor al industriei, dar acum a fost abandonat. Combinatul s-a închis, oamenii fug pe capete și au mai rămas doar câțiva
Capital.ro
Devine interzis pentru proprietarii de terenuri. Legea îi obligă. Va intra în curând în vigoare
Playtech.ro
ȘOC! Irina Columbeanu, poze de INFARCT! A apărut DEZBRĂCATĂ și i-a lăsat MASCĂ pe toți
DailyBusiness
Cât costă benzina și motorina la final de lună? Noi scumpiri de la 1 iulie
Adevarul
Patru greșeli pe care le fac turiștii în Istanbul, cel mai vizitat oraș din lume. Transport între continente la 1 euro VIDEO
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ce tragedie. Marele actor a plecat. Toată planeta îl plânge
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te scapă de necazuri
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
Rămâi pe loc fără permis de conducere! Legea se aplică pentru toți șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Alianța pentru Unirea Românilor va participa la consultările premierului Ciolacu privind data alegerilor prezidențiale
MediaFlux
Putin AMENINȚĂ România! Pregătește o CONFRUNTARE DIRECTĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?