Război total pe tema datei alegerilor prezidenţiale. Marcel Ciolacu a convocat-o la consultări şi pe Şoşoacă. De ce parte se situează George Simion?

Premierul Marcel Ciolacu a decis să o invite pe Diana Șoșoacă la Palatul Victoria pentru consultările legate de stabilirea datei alegerilor prezidențiale. În schimb, liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu a fost inclus în lista invitaților, deoarece premierul Ciolacu cunoaște deja punctul de vedere al liberalilor privind acest subiect.
Filip Stan
28 iun. 2024, 22:18
Război total pe tema datei alegerilor prezidenţiale. Marcel Ciolacu a convocat-o la consultări şi pe Şoşoacă. De ce parte se situează George Simion?

În debutul ședinței de guvern de luni, Marcel Ciolacu a anunțat că va convoca partidele politice pentru a discuta despre data prezidențialelor, după ce acordul cu PNL privind organizarea scrutinului în septembrie nu a fost respectat. Înaintea ședinței, Ciolacu a avut o discuție cu vicepremierul liberal Cătălin Predoiu, care ar fi trebuit să semneze Hotărârea de Guvern privind data alegerilor.

Potrivit Antena 3, Ciolacu i-ar fi spus lui Predoiu că înțelege necesitatea respectării deciziei partidului, după ce primise un ultimatum de la social-democrați. Premierul a adăugat că nu îl va remania pe Predoiu pentru a evita o criză politică și că va convoca partidele la consultări.

„Acest guvern nu este al coaliției sau al vreunui partid. Nu este vorba despre vreun termen sau altul pentru alegeri ci despre încredere, țopăială pe calendar afectează încrederea și eu cred că trebuie să înceteze. Ca premier al României, am obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție. Astăzi practic ieșim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor pe 15 septembrie. De luni, alături de vicepremierii, îi voi invita pe liderii partidelor pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Asta este abordarea corectă, nu să schimbăm vreun ministru, nu răspund provocărilor de a crea o criză guvernamentală”, a declarat Marcel Ciolacu.

Această decizie vine după ce Coaliția nu a reușit să ajungă la un acord privind data alegerilor prezidențiale. „Problema pentru noi nu e legată de faptul că suntem noi sau nu pregătiți, suntem al doilea partid, avem 30%. Problema e în acest moment dacă această coaliție funcționează și după cum vedeți se vede foarte clar că există o ruptură, că negocierile și că relația Nicu și Marcel nu mai funcționează, că există atacuri sub centură”, a afirmat Robert Sighiartău.

Citeşte şi: Guvernul PSD oferă soluția pentru ca nimeni să nu piardă bani după majorarea salariului minim de la 1 iulie

Consultările vor avea loc luni și marți și vor fi conduse de Marcel Ciolacu, vicepremierul Predoiu și secretarul general al guvernului, Marian Neacșu. După aceste consultări, liderii PSD și PNL vor discuta în cadrul Coaliției despre data alegerilor. Conform programului stabilit de Ciolacu, consultările vor începe luni, la ora 10, cu noul președinte al USR, Elena Lasconi. La ora 11, va veni liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, iar la ora 14, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

La ora 15, a fost invitată Diana Șoșoacă. Deși nu este lider de partid parlamentar, Șoșoacă este candidat la prezidențiale, iar Ciolacu a dorit să evite un posibil scandal provocat de aceasta, conform unor surse politice. Marți, va veni la guvern președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban. Liderul AUR, George Simion, nu a confirmat încă prezența la discuții.

Tensiunile privind data alegerilor prezidențiale au tensionat relația dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, precum și între PSD și PNL. La Bruxelles, Ciolacu i-a acuzat pe liberali că și-au încălcat cuvântul dat în martie pentru organizarea alegerilor în septembrie. În replică, Ciucă a ironizat declarațiile premierului, sugerând că ar fi cauzate de caniculă. Schimburile dure de replici au implicat și alți lideri ai ambelor formațiuni.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și fostul premier Mihai Tudose au publicat dovezi că Nicolae Ciucă a semnat în martie o decizie a BPN al PNL pentru stabilirea alegerilor în septembrie. Tudose a postat un fragment dintr-un interviu al lui Ciucă în care acesta afirmă că „alegerile prezidențiale rămân în septembrie așa cum s-a stabilit”.

Replica liberalilor nu a întârziat să apară. Adrian Cozma a postat pe Facebook un mesaj adresat lui Marcel Ciolacu: „Ciolacu, winter is coming”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunț important înainte de stabilirea datei pentru alegerile prezidențiale: „Țopăiala pe acest calendar afectează încrederea românilor”

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Ce s-a ales, de fapt, de prima prezentatoare de la TVR. Puțini români își mai aduc aminte de ea. Cât de frumoasă era Cleo Stieber
Capital.ro
Amendă 10.000 de lei pentru șoferi din 1 iulie. Sistemul care trebuie activat înainte să plece la drum
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
O nouă lovitură pentru românii cu credite! Ce se va întâmpla cu IRCC în următoarele luni?
Adevarul
Țara care ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Traian Băsescu aruncă în aer toate calculele politice. Cine va fi președintele României
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Cel mai mic oraș din România este invadat de turiști. 500.000 de oameni vizitează anual perla din inima României
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia nu s-a dezlipit de sicriu
Capital.ro
Se CONFISCĂ banii pe loc. Decizie pentru cei cu bani CASH. Legea e lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților
substantial.ro
Spania se califică în sferturile de finală ale EURO 2024 după o victorie clară împotriva Georgiei
MediaFlux
ANALIZE GRATUITE pentru ROMÂNI de la 1 IULIE! Cea mai bună VESTE de AZI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?