„Războiul cârnaţilor”, încă un efect al Brexit. Ce este şi pe cine afectează

Cârnații din Marea Britanie ar putea fi în curând interziși în Irlanda de Nord. Este o consecință a unei părți din Brexit, numită protocolul Irlandei de Nord și care afectează comerțul cu produse din carne importate de această țară din Marea Britanie. Problema a fost denumită “războiul cârnaților” de către presa britanică, care explică cum s-a ajuns aici.
Filip Stan
10 iun. 2021, 09:04

De când Marea Britanie a finalizat ieșirea greoaie din UE (Brexit), anul trecut, relațiile cu Bruxelles s-au deteriorat și mai mult, ambele părți s-au acuzat reciproc de rea credință în ceea ce privește parte din acordul lor comercial care reglementează mișcările de bunuri către Irlanda de Nord, potrivit Reuters.

Miercuri, conflictul a trecut la un alt nivel, Marea Britanie declarând că ar putea extinde din nou o perioadă de grație pentru introducerea controalelor asupra unor bunuri. UE transmitea că ar putea avansa acțiunea sa în instanță, un pas care s-ar putea sfârși în impunerea de tarife și cote.

În ultima rundă de discuții, ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, s-a întâlnit cu comisarul european vicepreședinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în Londra, pentru a încerca să rezolve diferendele privind protocolul din Irlanda de Nord.

Din cauza Brexit, Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) nu mai intră sub jurisdicția legilor UE. Însă, Irlanda de Nord trebuie să facă acest lucru, pentru că împarte o graniță pe pământ cu Republica Irlanda, care este membru UE.

Cârnații sunt implicați pentru că regulile de siguranță alimentară ale UE nu permit produselor reci din carne să intre în piața unică din state care nu sunt membre, precum Regatul Unit, potrivit BBC.

Însă, o perioadă de grație de șase luni a fost impusă din ianuarie acolo unde regulile nu se aplică. Iar, în condițiile protocolului, aceasta se termină la sfârșitul lunii iunie.

Secretarul pentru Mediu al Regatului Unit, George Eustice, a declarat pentru BBC că UE trebuie să explice de ce vânzările de cârnați către Irlanda de Nord ar trebui să înceteze. “Nu au oferit o explicație satisfăcătoare de ce cred ei că este o problemă”, a spus acesta.

De ce a fost nevoie de un acord Brexit pentru Irlanda de Nord

În timpul negocierilor pentru Brexit, toate părțile au căzut de acord că protejarea acordului de pace nord-irlandez (Acordul din Vinerea Mare) este o prioritate absolută.

A însemnat păstrarea frontierei pe pământ dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord deschisă și evitarea unei noi infrastructuri precum camere și puncte de control la frontieră.

Acest lucru a fost ușor de menținut când atât Irlanda de Nord cât și Republica erau parte din UE. Însă, un nou acord a fost necesar după Brexit, pentru că UE impune ca anumite bunuri să fie inspectate atunci când ajung dintr-o țară non-UE, în vreme ce unele produse nu sunt admise deloc la intrare.

Așa că UE și Regatul Unit au negociat Protocolul din Irlanda de Nord, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2021, scrie Digi24.

Cum funcționează Protocolul Irlandei de Nord

În cadrul protocolului, Irlanda de Nord continuă să respecte multe reguli UE. Aceasta înseamnă că frontiera o pot trece camioane fără a fi verificate.

Însă, Anglia, Scoția și Țara Galilor nu mai respectă acele reguli, ceea ce duce la o “graniță” reglementată între Marea Britanie și Irlanda de Nord. Inspectarea produselor are loc la porturile din Irlanda de Nord și, de asemenea, trebuie completate documente vamale. Acest lucru a atras critici că a fost creată efectiv o frontieră pe Marea Irlandei.

Unele produse alimentare ce intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie – precum carnea înghețată, laptele, peștele și ouăle – trebuie să fie monitorizare pentru a asigura standardele UE.

Trebuie să treacă printr-un punct de control la frontieră, unde documentele sunt verificate și unele inspecții fizice au loc.

Noul sistem a început mai greu. UE a declarat în februarie că punctele de control nu erau pe deplin operaționale iar unele bunuri intrau în Irlanda de Nord fără a fi controlate adecvat.

Separat față de perioada de grație de șase luni pentru cărnuri reci, supermarketurilor le-au fost acordate o perioadă de grație de trei luni unde regulile de control al produselor alimentare, precum laptele și ouăle, nu erau aplicate. Aceasta a fost aplicată pentru a le acorda timp să se adapteze și să asigure stocurile necesare.

Însă, au existat și întreruperi la începutul anului cu anumite tipuri de produse proaspete ce lipseau de pe rafturi.

În martie, Regatul Unit a decis singur să extindă perioada de grație până în octombrie și a anunțat ulterior acțiuni similare, pentru a face mai ușor comerțul cu pachete și plante din Marea Britanie către Irlanda de Nord.

UE a declarat anterior că decizia Regatului Unit de a extinde perioada de grație încalcă legislația internațională. Și a lansat o acțiune în instanță care s-ar putea încheia cu amenzi mari față de Regatul Unit, impuse de Curtea de Justiție a UE.

Controalele vamale au fost temporar suspendate la începutul lunii februarie, din cauza unor amenințări “sinistre” față de o parte a personalului de frontieră care verifica bunuri.

Unioniștii se opun ferm controalelor, din cauză că nu vor ca Irlanda de Nord să fie tratată diferit de restul Regatului Unit. Un grup chiar a scris premierului să-și retragă sprijinul pentru „Acordul de pace din Vinerea Marea”.

Citeşte şi: SUA, gest umanitar fără precedent. Va dona 500 de milioane doze de vaccin țărilor sărace din Africa

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina