China a anunțat că va impune taxe suplimentare pentru mărfurile americane. Taxele vamale vor fi impuse începând de joi, 10 aprilie, a declarat ministrul de externe, conform SkyNews.
Noile tarife care vor intra în vigoare vor ajunge la 84%, o creștere de 50% față de tarifele anterioare de 34% aplicate mărfurilor americane.
Anunțul Beijingului vine la doar câteva ore după ce Donald Trump declara la un eveniment din Washington că statele lumii „mor de nerăbdare să încheie o înțelegere” și că acestea sun gata să-l „pupe în …”, notează Skynews.
Această decizie vine după ce SUA a impus Beijingului un tarif suplimentar de 50% în această săptămână. Aceasta a urmat celor două taxe anterioare de 34% și 20%, ceea ce înseamnă că taxele vamale americane asupra Chinei au ajuns la 104% din această dimineață.
Contractele futures ale indicilor bursieri americani au reacționat deja la al doilea val de tarife de retorsiune ale Chinei.
Dow Jones E-minis a scăzut cu 1,87%, S&P 500 E-minis a scăzut cu 1,72%, iar Nasdaq 100 E-minis a scăzut cu 250,75 puncte, sau 1,45%.
Anterior, China a transmis Organizației Mondiale a Comerțului că decizia SUA de a impune taxe vamale împotriva sa amenință să destabilizeze și mai mult comerțul mondial.
„Situația a escaladat în mod periculos. Ca unul dintre membrii afectați, China își exprimă îngrijorarea profundă și opoziția fermă față de această măsură nechibzuită”, a transmis Beijingul.
James Dimon, 69 de ani, CEO și președinte JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, avertizează că politica agresivă a tarifelor lui Donald Trump reprezintă cel mai periculos mediu geopolitic și economic de la Al Doilea Război Mondial încoace. El consideră că tarifele vor încetini creșterea economică și ar putea declanșa o recesiune, relatează Bild.
James Dimon avertizează cu privire la consecințele politicii agresive a tarifelor vamale promovate de președintele Donald Trump. Într-o scrisoare adresată acționarilor, Dimon subliniază riscurile economice și geopolitice ale acestei abordări.
„Tarifele recente vor crește probabil inflația și vor mări probabilitatea unei recesiuni”, a spus influentul bancher american. Deși nu este sigur că politica lui Trump va declanșa o recesiune, „va încetini, cu siguranță, creșterea economică”, adaugă el.
Dimon avertizează că tarifele lui Trump riscă să încetinească motorul economic global și să provoace o creștere bruscă a prețurilor. El consideră că această politică pune în pericol „reputația extraordinară” a SUA în lume, bazată pe puterea sa economică, militară și morală.
Dacă alianțele militare și economice ale lumii occidentale s-ar destrăma, America însăși ar deveni inevitabil mai slabă în timp.
Dimon subliniază legătura strânsă dintre securitate și economie, avertizând că „războaiele economice” au dus în trecut la conflicte militare.
El oferă o evaluare sumbră a situației actuale: „Ne confruntăm cu cel mai periculos și complicat mediu geopolitic și economic de la Al Doilea Război Mondial încoace”.
Dimon anticipează că turbulențele de pe piețele bursiere vor continua, cu posibile pierderi suplimentare. El consideră că acest lucru este probabil mai ales dacă alte țări amenință cu măsuri de retorsiune sau dacă efectele tarifelor asupra profiturilor companiilor devin vizibile. Bancherul îndeamnă la rezolvarea rapidă a disputei comerciale: „Cu cât această problemă este rezolvată mai repede, cu atât mai bine, deoarece unele dintre efectele negative se acumulează în timp și ar fi greu de inversat”.
De când Trump a anunțat tarifele extinse, săptămâna trecută, Wall Street a intrat în declin. Indicele S&P 500 a scăzut cu 9,1%, iar Nasdaq cu 10%.
Piețele principale din Germania, Marea Britanie și Japonia au suferit, de asemenea, pierderi semnificative. Președintele american Donald Trump a pierdut jumătate de miliard de dolari după ce a introdus noi taxe vamale, scrie Forbes.
Publicația estimează că averea lui Trump a scăzut de la 4,7 miliarde de dolari la 4,2 miliarde de dolari, pe fondul scăderii valorii acțiunilor la
Cea mai mare pierdere a lui Trump vine din cel mai valoros bun al său, Trump Media and Technology Group. Valoarea companiei a scăzut cu 8% în ultimele trei zile de tranzacționare, atingând cel mai scăzut preț din octombrie. Miza lui Trump, care valora 2,2 miliarde de dolari miercuri, este acum în valoare de două miliarde de dolari.
Valoarea portofoliului imobiliar comercial al președintelui american a scăzut la 570 de milioane de dolari în acest timp, de la 660 de milioane de dolari anterior.
Trump a pierdut și bani din cauza scăderii prețurilor criptomonedelor, în care probabil își stochează o parte din venituri. Aceste active ale lui Trump au pierdut cel puțin 240 de milioane de dolari în valoare.