„Curtea a primit în această (luni) dimineaţa o cerere de măsuri provizorii de la Armenia. Ele sunt în curs de examinare„, a anunţat un purtător de cuvânt CEDO.
Curtea, braţul judiciar al Consiliului Europei, a fost sesizată în baza articolului 39 al statutului său, care îi permite să ia măsuri de urgenţă atunci când există riscul iminent al unor pagube ireparabile. „Guvernul armean cere Curţii să solicite Guvernului azer (…) să înceteze atacurile militare asupra populaţiei civile pe toată linia de contact a forţelor armate ale Armeniei şi (Republicii) Arţah”, „să înceteze atacuri orbeşti”, „să înceteze să ia drept ţintă populaţia civilă, bunuri civile şi aglomeraţii„, detaliază CEDO în comunicat.
Cel puţin 68 de persoane au fost ucise, începând de duminică, în confruntări armate între separatişti din Nagorno Karabah, susţinuţi de Armenia, şi Azerbaidjan, potrivit unor bilanţuri anunţate luni, confruntări care alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război deschis între cele două ţări. Această regiune separatistă azeră, cu populaţie majoritar armeană, nu se mai află sub controlul Baku în urma unui război, la începutul anilor ’90, solodat cu 30.000 de morţi.
Un război deschis între Baku şi Erevan alimentează temeri cu privire la o destabilizare gravă a regiunii, mai ales dacă Turcia şi Rusia, care au interese divergente în Caucazul de Sud, intervin în conflict. Armenia şi Azerbaidjanul sunt, din 2001, membre ale Consiliului Europei, o organizţaie paneuropeană de apărarea drepturlor omului şi statului de drept.