Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

A inceput un nou razboi in Orientul Mijlociu: Statele Unite și Marea Britanie au bombardat ținte militare Houthi din Yemen, dupa ce teroristii au atacat navele comerciale din Marea Roșie. Ulterior, in capitala Yemenului a fost organizat un miting de amploare , in semn de protest.
Filip Stan
12 ian. 2024, 18:19
Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte într-o şedinţă de urgenţă vineri după-amiază în urma atacului desfăşurat de SUA şi Regatul Unit asupra rebelilor houthi în Yemen, a anunţat Franţa, care deţine preşedinţia consiliului în ianuarie, transmite AFP.

Reuniunea de urgenţă a fost solicitată de Rusia, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului de Securitate, şi se va desfăşura după o altă reuniune deja programată asupra situaţiei din Fâşia Gaza.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care cere încetarea „imediată” a atacurilor rebelilor houthi asupra navelor comerciale în Marea Roşie, menţionând de asemenea dreptul statelor membre de a apăra navele în faţa acestor atacuri. Rusia s-a abţinut la votul asupra acestei rezoluţii.

Dmitri Medvedev avertizează că Rusia ar putea utiliza armele nucleare în cazul unui atac din partea Ucrainei asupra siturilor de lansare a rachetelor
„Nu putem să nu fim preocupaţi de situaţia actuală în Marea Roşie (…), dar suntem de asemenea preocupaţi că Statele Unite şi aliaţii lor preferă, la fel ca de multe alte dăţi, o soluţie unilaterală prin forţă”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia.

Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat vineri în zori atacuri ţintite cu rachete lansate de nave, submarine şi avioane asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen. Aceşti rebeli apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Proteste masive după bombardamente: 

Statele UE vor discuta săptămâna viitoare trimiterea unei forţe navale europene care să contribuie la protejarea navigaţiei comerciale în Marea Roşie în faţa atacurilor rebelilor houthi din Yemen, au declarat vineri oficiali europeni citaţi de France Presse şi EFE.

Proiectul mobilizării unei astfel de forţe, complementară coaliţiei conduse de SUA, este discutat de mai multe săptămâni la Bruxelles. Dar alcătuirea şi dimensiunea unei astfel de misiuni europene încă nu au fost stabilite. Unele state membre ar fi dispuse să participe, precum Germania, altele nu, cum este Spania.

Conform unui document al Serviciului European de Acţiune Externă scurs în presă, planul care face obiectul consultărilor la Bruxelles sugerează desfăşurarea a cel puţin trei nave de război pentru a proteja navigaţia comercială în Marea Roşie.

Iniţiativa urmează să fie abordată săptămâna viitoare pentru prima dată la nivel european, a confirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer, care a adăugat însă că înainte de a fi luată o decizie este nevoie să fie examinate toate implicaţiile legale şi constituţionale.

The Telegraph anunţă operaţiunea „Cobra”: Marea Britanie şi SUA se pregătesc să atace rebelii houthi din Yemen
Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării, Mitko Muller, a venit cu o declaraţie nuanţată. „Trebuie să aşteptăm să vedem care este decizia politică, care este posibilul mandat şi cum este planul de operaţiuni, iar abia atunci se va putea determina care ar fi o posibilă participare a Bundeswehr-ului”, a indicat acest purtător de cuvânt.

O propunere formulată anul trecut viza extinderea misiunii europene Atalanta, axată pe protejarea traficului maritim împotriva piraţilor în largul Somaliei, dar această iniţiativă a fost blocată de Spania.

Această ţară a confirmat vineri că nu va participa nici la eventuala misiune a UE ce va fi discutată de statele membre. „Nu ştim încă dacă UE va face o astfel de misiune”, dar dacă ea va exista „Spania nu va lua parte la aceasta în Marea Roşie întrucât participă deja la 17 misiuni”, a motivat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat vineri în zori atacuri ţintite asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen, provocând temeri cu privire la o extindere regională a conflictului din Fâşia Gaza.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!