Țările occidentale fac planuri de răspuns pentru situația că Rusia va recurge la un atac nuclear și transmit Kremlinului pe canale confidențiale mesajul că răspunsul va fi unul “catastrofal pentru Rusia”.
Cel mai probabil, acest răspuns va fi unul convențional, nu unul nuclear. Consilierul pentru Securitate al președintelui Biden, Jake Sullivan, a declarat duminică la CBS că “am comunicat direct, în privat, la niveluri foarte înalte, Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia și că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv”.
”Am dat un mesaj clar și specific cu privire la ceea ce va implica asta”, a spus Jake Sullivan. O analiză Financial Times, citată de biziday.ro, care strânge opinii ale unor oficiali din mai multe state NATO, sugerează că răspunsul Alianței într-o astfel de situație va depinde de amploarea atacului.
În cazul unui atac cu o armă nucleară tactică (de mici dimensiuni) împotriva Ucrainei “răspunsul ar declanșa o ripostă militară cu arme convenționale din partea statelor occidentale, pentru a pedepsi Rusia”.
Scenariu Eurobserver: România ar fi între primele şase ţări europene vizate de un eventual atac nuclear al Rusiei
Financial Times arată că în acest moment capitalele occidentale fac planuri de urgență pentru toate situațiile. “Evaluarea Occidentului este că avertismentele lui Putin că nu blufează cu privire la lansarea atacurilor nucleare asupra Ucrainei sunt menite să redea un oarecare avânt după eșecurile armatei sale pe câmpul de luptă. (…) SUA au discutat, de asemenea, scenarii cu ucrainenii despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia și au făcut scenarii de protecție și siguranță”, mai arată FT, potrivit sursei citate.
Publicația britanică mai arată că logistica de desfășurare a armelor nucleare nu poate trece neobservată de sateliții de informații occidentali.
“Armele nucleare rusești sunt instalate în adăposturi întărite din toată țara. Procesul de tranziție la pregătire, împerecherea focoaselor cu platformele de livrare, ar genera o mulțime de fenomene observabile pentru serviciile americane de informații”, a declarat Simon Miles, profesor asistent la Sanford School of Public Policy de la Universitatea Duke.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că tările deţinătoare de arme nuclare ar trebui să atragă atenţia Rusiei asupra consecințelor amenințărilor cu arme nucleare lansate de Moscova la adresa Occidentului.
„Amenințări voalate cu arme nucleare de la tribuna ONU din partea unui membru al Consiliului de Securitate: este imposibil să ne imaginăm o batjocură mai mare faţă de instituțiile globale”, a transmis Podoliak într-un mesaj pe Twitter.
Podoliak a afirmat că amenințările nucleare ale Rusiei nu sunt adresate numai Ucrainei, ci și întregii lumi. „Membrii Clubului Nuclear (ţările deţinătoare de arme nucleare) ar trebui să sublinieze Rusiei consecințele. Cutia Pandorei trebuie închisă”, a mai spus Mihailo Podoliak, potrivit Reuters, citată de ziare.com.
Și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a reacționat, imediat după declarația lui Lavrov. „Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum şi să transmită clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol şi nu va fi tolerată”, a scris și Kuleba pe Twitter.
Nota lui Podoliak a fost transmisă după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, chiar de la tribuna ONU, că Rusia promite „protecție deplină”, inclusiv cu arme nucleare, pentru orice teritoriu ucrainean intrat în componenţa Rusiei. Declarația a fost făcută în contextul în care în aceste zile în Ucraina sunt organizate referendumurile „false” de ocupanții ruși în cele patru teritorii controlate în est – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Lavrov nici nu a încercat să transmită voalat amenințarea, ci a facut-o direct, când a declarat, sâmbătă, la New York, că „regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova”.
„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist” a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.
Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care „va urma să fie consfinţit” în Constituţie în viitor,”este sub protecţia deplină a statului”.”Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”, a explicat Lavrov, întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, amintind de doctrina nucleară a Kremlinului.
Jake Sullivan: SUA vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina
SUA și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește o armă nucleară tactică în Ucraina, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, reafirmând declaraţiile anterioare ale președintelui Joe Biden, la îngrijorările tot mai mari că amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin vor fi puse în practică, scrie The Guardian.
„Am comunicat Kremlinului în mod direct, privat și la niveluri foarte înalte, că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv, și am fost clari și specifici cu privire la ceea ce va implica acest lucru”, a declarat Sullivan pentru CBS.