Războiul din Ucraina face prăpăd pe pieţele valutare. Rubla a pierdut 65% faţă de euro de la declanşarea conflictului, mai exact de la 90 de ruble pentru 1 euro, la 149 de ruble pentru 1 euro luni, 7 martie 2022, scrie Ziarul Financiar.
După ce Rusia a primit sancţiuni internaţionale, rubla s-a depreciat accelerat. Pentru a evita o prăbuşire totală a monedei naţionale, Banca Centrală a Rusiei a dublat dobânda de referinţă de la 9% la 20%.
În aceste condiţii, ruşii încearcă să scoată banii din băncile lor şi să-i transforme în euro sau dolari. Deşi rubla a scăzut cu 65% în doar câteva zile, analiştii sunt de părere că, în acest moment, cursul valutar este stabilit în mod artificial de către Banca Centrală a Rusiei.
Pe fondul deteriorării relaţiilor Rusiei cu exteriorul, activele Băncii Centrale ruse, de peste 600 de miliarde de dolari, aflate în străinătate, sunt îngheţate. Din acest motiv, marile companii din energie ruseşti – Gazprom şi Rosfneft – nu pot să-i plătească obligaţiunile de miliarde de dolari care ajung la scadenţă, pentru că nu mai au acces la valuta lor din străinătate, notează sursa citată.
De asemenea, în Ungaria, forintul a pierdut nu mai puţin de 11,3% faţă de euro din momentul începerii conflictului din Ucraina, pe 24 februarie. De la 357 de forinţi pentru 1 euro, cursul a ajuns la 397 de forinţi pentru 1 euro. Înainte de începerea războiului, Banca Centrală a Ungariei scăzuse dobânda de referinţă de la 2,9% la 3,4% în încercarea de a ţine sub control inflaţia, care a ajuns la aproape 8%.
Ungaria a devenit mai vulnerabilă pe piaţa valutară, pe fondul apropierii premierul Viktor Orban cu Vladimir Putin.
Cu toate că are cea mai puternică economie din regiune, Polonia se confruntă cu o scădere a zlotului de 9,6% după începerea războiului din Ucraina – de la 4, 54 zloţi pentru 1 euro, cursul a ajuns la 4,98 zloţi pentru 1 euro.
În mod surprinzător, deşi este o ţară atacată de către Rusia, hrivna ucraineană este extrem de stabilă – de la 33,2 hrivne pentru 1 euro, cursul valutar a urcat la 33,73 hrivne pentru 1 euro, deci o pierdere de numai 1,4%.
Şi leul moldovenesc este extrem de stabil, chiar dacă este în bătaia rachetelor lui Putin, pierderea fiind de numai 1,3%.
La nivel mondial, euro a sângerat de la declanşarea conflictului din Ucraina, pierzând 4,7% faţă de dolar: dacă miercuri, 23 februarie euro era cotat la 1,13 dolari, luni, 7 martie euro era cotat la 1,08 dolari.
La Bucureşti, spre surprinderea tuturor, cursul a fost extrem de stabil, pierderea fiind de numai 0,05%: pe 23 februarie euro a fost cotat la 4,9463 lei pentru 1 euro, în timp ce pe 7 martie cursul a fost cotat la 4,9490 lei pentru 1 euro.