Războiul din Ucraina face prăpăd pe pieţele valutare. După rublă, alte două monede s-au depreciat masiv. Leul a devenit cea mai stabilă monedă

Invadarea Ucrainei de către armata rusă a avut efecte devastatoare pe pieţele valuare internaţionale. Paradoxal, în acest context tensionat, leul a devenit cea mai stabilă monedă din regiune, în vreme ce rubla a fost lovită în plin ca urmare a sancţiunilor internaţionale aplicate Rusiei.
Filip Stan
08 mart. 2022, 15:16
Războiul din Ucraina face prăpăd pe pieţele valutare. După rublă, alte două monede s-au depreciat masiv. Leul a devenit cea mai stabilă monedă

Războiul din Ucraina face prăpăd pe pieţele valutare. Rubla a pierdut 65% faţă de euro de la declanşarea conflictului, mai exact de la 90 de ruble pentru 1 euro, la 149 de ruble pentru 1 euro luni, 7 martie 2022, scrie Ziarul Financiar.

După ce Rusia a primit sancţiuni internaţionale, rubla s-a depreciat accelerat. Pentru a evita o prăbuşire totală a monedei naţionale, Banca Centrală a Rusiei a dublat dobânda de referinţă de la 9% la 20%.

În aceste condiţii, ruşii încearcă să scoată banii din băncile lor şi să-i transforme în euro sau dolari. Deşi rubla a scăzut cu 65% în doar câteva zile, analiştii sunt de părere că, în acest moment, cursul valutar este stabilit în mod artificial de către Banca Centrală a Rusiei.

Pe fondul deteriorării relaţiilor Rusiei cu exteriorul, activele Băncii Centrale ruse, de peste 600 de miliarde de dolari, aflate în străinătate, sunt îngheţate. Din acest motiv, marile companii din energie ruseşti – Gazprom şi Rosfneft – nu pot să-i plătească obligaţiunile de miliarde de dolari care ajung la scadenţă, pentru că nu mai au acces la valuta lor din străinătate, notează sursa citată.

Citeşte şi: Zelenski face compromisuri pentru încetarea conflictului: Ucraina nu mai vrea în NATO și e pregătită să negocieze cu Rusia despre Donbas

De asemenea, în Ungaria, forintul a pierdut nu mai puţin de 11,3% faţă de euro din momentul începerii conflictului din Ucraina, pe 24 februarie. De la 357 de forinţi pentru 1 euro, cursul a ajuns la 397 de forinţi pentru 1 euro. Înainte de începerea războiului, Banca Centrală a Ungariei scăzuse dobânda de referinţă de la 2,9% la 3,4% în încercarea de a ţine sub control inflaţia, care a ajuns la aproape 8%.

Ungaria a devenit mai vulnerabilă pe piaţa valutară, pe fondul apropierii premierul Viktor Orban cu Vladimir Putin.

Cu toate că are cea mai puternică economie din regiune, Polonia se confruntă cu o scădere a zlotului de 9,6% după începerea războiului din Ucraina – de la 4, 54 zloţi pentru 1 euro, cursul a ajuns la 4,98 zloţi pentru 1 euro.

În mod surprinzător, deşi este o ţară atacată de către Rusia, hrivna ucraineană este extrem de stabilă –  de la 33,2 hrivne pentru 1 euro, cursul valutar a urcat la 33,73 hrivne pentru 1 euro, deci o pierdere de numai 1,4%.

Şi leul moldovenesc este extrem de stabil, chiar dacă este în bătaia rachetelor lui Putin, pierderea fiind de numai 1,3%.

La nivel mondial, euro a sângerat de la declanşarea conflictului din Ucraina, pierzând 4,7% faţă de dolar: dacă miercuri, 23 februarie euro era cotat la 1,13 dolari, luni, 7 martie euro era cotat la 1,08 dolari.

La Bucureşti, spre surprinderea tuturor, cursul a fost extrem de stabil, pierderea fiind de numai 0,05%: pe 23 februarie euro a fost cotat la 4,9463 lei pentru 1 euro, în timp ce pe 7 martie cursul a fost cotat la 4,9490 lei pentru 1 euro.

Citeşte şi: Oraşe din estul și centrul Ucrainei, bombardate de armata rusă: „Câinii sfâşie cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar”

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Mare atenție! Au apărut primele cazuri de West Nile
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Vine o nouă minivacanță pentru români. Sunt mai multe zile libere ca în 2023
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Cei care stau la bloc trebuie să le desființeze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!