Războiul din Ucraina îi costă mult pe germani. Germania s-a bazat în mare măsură pe gazul rusesc şi acum când ţările occidentale au decis să întoarcă spatele Rusiei s-a văzut nevoită să găsească o alternativă. Pentru a face faţă cheltuielilor şi pentru a ajuta Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania, dar şi alţi importatori să facă faţă creşterii preţurilor, autorităţile germane au impus plata unei taxe în perioada 1 octombrie – aprilie 2024, scrie Mediafax.
Multe dintre gospodăriile germane se confruntă deja cu o creştere a costului vieţii, dar ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat că alternativa este „prăbuşirea pieţei energetice germane şi, odată cu ea, a unor mari părţi din piaţa energetică europeană”.
El a declarat că Germania trebuie să „ia un medicament amar” pentru a pune în aplicare o schimbare necesară.
Nici în România, situaţia nu este mai bună. Gazele s-au scumpit foarte mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,10% în luna iulie a acestui an faţă de iulie 2021, potrivit datelor publicate în august de Institutul Naţional de Statistică. Se anunţă iarnă grea pentru români.
Citeşte şi: Nu vom sta în frig la iarnă! Depozitele de gaze ale României sunt pline în proporţie de 60%
În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 35,63% în iulie 2022 faţă de iulie 2021, şi energia termică – plus 22,98%, potrivit Agerpres.