Războiul din Ucraina, reflectat în presa rusă. Concret, ruşii află de la media propagandiste că „agresiunea” este ucraineană, că reacţiile Occidentului sunt „o isterie„, iar psihiatrii invitaţi constant în emisiuni vorbesc despre sănătatea mintală a… preşedintelui ucrainean.
Agenția France Presse a făcut o analiză a modului în care este reflectat războiul în presa rusă. AFP amintește că o lege adoptată săptămâna trecută reprimă, sub amenințarea unor pedepse de până la 15 ani de închisoare, orice difuzare de „informații mincinoase despre armată„. Sub nicio formă ruşii nu trebuie să folosească cuvintele „invazie” sau „război”, acestea trebuind înlocuite cu sintagma „operațiune militară specială„, impusă de Kremlin. Cine nu respectă această rgulă este pasibil de pedeapsa cu închisoarea.
Kremlinul a blocat, de asemenea, Facebook și a restricţionat accesul la Twitter.
Practic, libertatea de expresie şi de opinie asupra războiului a fost îngrădită, arată Dunja Mijatovic, comisar pentru drepturile omului în Consiliul Europei, potrivit Antena 3.
„Asistăm neputincioși la uciderea în direct a presei ruse independente„, remarcă şi Jeanne Cavelier, responsabila biroului pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul organizației Reporteri fără Frontiere (RSF).
După ce mai multe mijloace mass-media independente au fost suprimate (postul de radio Eho Moskvii (Ecoul Moscovei) și TV Dojdi), ruşii au rămas cu un singur jurnal de ştiri de unde să-şi ia informaţiile. Buletinul de ştiri difuzat de postul de stat Pervîi Kanal, aservit Kremlinului, începe în fiecare seară salutând „eroismul şi curajul” soldaților ruși.
Un singur bilanţ oficial al morţilor a fost difuzat până acum de media rusă de la începutul războiului. Acesta a fost comunicat în data de 2 martie şi preciza faptul că, până la acea dată, 498 de militari ruși fuseseră ucişi. Autorităţile din Ucraina au anunţat, însă, un alt bilanţ. Potrivit acestora, peste 12.000 de militari invadatori și-au pierdut viața de la începutul războiului, iar SUA situează acest număr între 2.000 şi 4.000 în ultimele două săptămâni.
În aceleaşi emisiuni ale propagandei în care se vorbeşte despre „agresiunea” este ucraineană şi despre reacţiile „isterice” ale Occidentului, sunt invitaţi psihiatri care dezbat problema sănătăţii mintale a lui… Zelenski.
În contextul lipsei accesului la informaţii corecte, o mare parte din populația Rusiei se declară în favoarea războiului.
O anchetă realizată săptămâna trecută de Institutul de sondare a opiniei publice VTsIOM – considerat pro-Kremlin – a concluzionat că 71% din populație susține „operațiunea specială” în Ucraina.
„Nu toată lumea din Rusia înțelege ce se petrece. Spațiul de informare în Rusia era deja foarte strict controlat, iar acum acest control a crescut considerabil„, în Ucraina, spune Kadri Liik, cercetătoare la Consiliul European pentru relații internaționale.
Cele mai propagandiste emisiuni par a fi cele găzduite de Vladimir Soloviov şi Dmitri Kiseliov. Acesta din urmă avertiza, în 2014 – anul în care a fost anexată Crimeea – că Moscova ar putea transforma SUA „în cenușă radioactivă„. În contextul războiului din Ucraina, el a reiterat această amenințare.
„Submarinele noastre sunt capabile să lanseze 500 de ogive nucleare pentru a garanta distrugerea SUA şi a tuturor ţărilor NATO„, este de părere Kiseliov.