Război în Ucraina UPDATE. Nave ruse de război de la Marea Neagră au bombardat zona de coastă, în apropierea oraşului Odesa, anunţă armata ucraineană, relatează CNN.
Satele Lebedivka, Sanjeika, Zatoka şi Bilenke – situate la 30 de kilometri dus de oraşul portuar Odesa au fost bombardate în ultimele 24 de ore, anunţă într-o postare pe Facebook armata ucraineană.
Odesa este al treilea cel mai important praş ucrainean şi este considerat de către Rusia o ţintă-cheie în invazia Ucrainei.
Un asalt cu amfibii ar putea avea loc, în vederea unei cuceriri a oraşului, iar o intensificare a bombardamentelor în zona de coastă alimentează temeri cu privire la iminenţa unui astfel de atac.
Război în Ucraina. Analiza imaginilor realizate de satelitul Sentinel 2 arată trei grupuri de nave de război care se apropie de coastă, lângă Odessa. Acestea sunt ruseşti şi includ nave de debarcare. Imaginea din satelit Sentinel 2, realizată la ora locală 11:47, arată cel puţin 14 nave, transmite Naval News.
Anterior, preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko a dezvăluit planuri pentru o debarcare amfibie lângă Odesa. A fost o aparentă gafă a informaţiilor, deoarece nu au avut loc nicio debarcare în zilele acestea. Cu toate acestea, ameninţarea a fost mereu prezentă.
Klaus Iohannis a făcut anunţul. Decizia pe care NATO a luat-o pentru ţara noastră: Este acum în discuție formarea unui grup de luptă!
Preşedintele Volodimir Zelenski a admis, marţi, într-un discurs, că Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul opoziţiei vehemente a Rusiei, care a lansat o invazie militară şi care a semnalat clar Occidentului că nu va accepta acest lucru.
„Am auzit, de-a lungul anilor, că porţile erau deschise, dar am înţeles şi că nu putem adera. Acesta este adevărul şi trebuie să îl recunoaştem. Sunt mulţumit că cetăţenii noştri încep să înţeleagă şi îşi dau seama că putem miza doar pe forţele proprii”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la o reuniune a Forţei Comune de Reacţie (JEF), o coaliţie coordonată de Marea Britanie din care mai fac parte Danemarca, Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, Islanda, Olanda, Suedia şi Norvegia.
Joe Biden vine săptămâna viitoare în Europa. Războiul dus de Rusia îl aduce pe liderul de la Casa Albă la o reuniune NATO
Volodimir Zelenski a regretat că Alianţa Nord-Atlantică „pare hipnotizată în contextul agresiunii ruse” şi refuză impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. „Am auzit argumentul că ar începe al III-lea Război Mondial dacă NATO blochează zborurile avioanelor ruse. De aceea nu a fost creată zonă aeriană umanitară în Ucraina şi de aceea ruşii pot bombarda oraşele şi pot omorî oamenii, pot arunca în aer spitale şi şcoli”, a acuzat Zelenski.
Liderul de la Kiev semnalase deja că nu mai insistă pentru aderarea la NATO. „Referitor la NATO, mi-am temperat poziţia asupra acestui lucru de ceva timp, am înţeles că Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită să accepte Ucraina”, a afirmat Zelenski săptămâna trecută într-un interviu acordat postului ABC News. Rusia a declanşat o invazie militară în Ucraina pe 24 februarie. Administraţia de la Moscova cere garanţii că NATO nu va admite Ucraina şi nu se va extinde spre est.
Volodimir Zelenski a sugerat că acceptă ca Ucraina să nu adere la NATO în contextul în care negocierile cu Rusia decurg „destul de bine”.
Ulterior, într-un discurs rostit prin videoconferinţă în faţa membrilor Parlamentului Canadei, Zelenski a prezentat situaţia bombardamentelor ruse. La discursul lui Zelenski a fost prezent şi premierul Justin Trudeau.
„Justin, îţi poţi imagina cum ar fi să primeşti zilnic documente în care se raportează numărul victimelor, inclusiv femei şi copii? Aţi auzit de bombardamentele de la noi. În prezent, avem un bilanţ de 97 de copii morţi în acest război. Cum ar fi ca celebrul Turn CN din Toronto să fie lovit de bombe ruse? Sigur că nu doresc nimănui astfel de lucruri, dar aceasta este realitatea noastră”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Sky News.