Războiul din Ucraina se extinde. NATO: Belarus ar putea să se alăture războiului „în curând”

Oficialul militar NATO a adăugat că o decizie finală pentru implicarea Belarusului în război va fi luată de Moscova.
Filip Stan
22 mart. 2022, 18:05
Războiul din Ucraina se extinde. NATO: Belarus ar putea să se alăture războiului

Situaţia din Ucraina se complică, este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar NATO.

„Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul. O sursă din opoziţia belarusă a declarat că unităţile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina chiar în următoarele zile. Sursa a mai spus că decizia va avea un impact militar redus. Impactul geopolitic, însă, va fi important, având în vedere implicaţiile intrării unei alte ţări în război.

UPDATE Klaus Iohannis, întâlnire cu preşedintele Poloniei: „România şi Polonia sunt state foarte relevante pe flancul estic al NATO. Împreună reprezentăm o forţă care contează în regiune”
Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii ale NATO a declarat separat că alianţa apreciază că guvernul din Belarus „pregăteşte mediul pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.

Cetăţenii din Belarus au votat luna trecută pentru a permite ţării să găzduiască permanent atât forţe ruseşti, cât şi arme nucleare, deşi oficialii americani au subliniat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia a mutat arme nucleare sau că se pregăteşte să o facă.

Sursele au subliniat că nu au existat indicii că Belarusul participă la luptele din Ucraina, iar un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Pentagonul nu a văzut „niciun indiciu că belaruşii se pregătesc să se deplaseze … în Ucraina sau că au încheiat acorduri în acest sens”.

Oficialul militar NATO a adăugat că o decizie finală pentru implicarea Belarusului în război va fi luată de Moscova.

„Nu este vorba despre ceea ce vrea [Alexander] Lukaşenko”, a explicat oficialul, referindu-se la preşedintele belarus. „Întrebarea este: vrea Putin o altă ţară instabilă în regiune?”.

O nouă tentativă de asasinare a preşedintelui Zelenski, dejucată. Un grup de diversionişti ruşi, conduşi de un agent FSB, a fost arestat
Oficialul nu a vrut să detalieze modul în care Belarus ar putea interveni în război, dar a spus că are sens ca Rusia să încerce să taie ajutorul militar al NATO care intră în Ucraina de la graniţa sa vestică.

Rusia a folosit Belarus ca o trambulină pentru multe dintre operaţiunile sale aeriene în Ucraina, potrivit informaţiilor colectate de radare şi de avioanele de supraveghere ale NATO care zboară în zona graniţei dintre Polonia şi Ucraina.

Alexandr Lukașenko, avertizat de la București de președintele Poloniei: ‘Cine se alătură agresorului o să fie sancționat’

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a avut o întrevedere cu președintele României Klaus Iohannis, la București. Liderul de la Varșovia susține că NATO are nevoie de o concepție nouă. De asemenea, a mai avertizat Duda, Belarusul o să fie aspru sancționat dacă intervine în Ucraina, așa cum se zvonește.

„Sunt recunoscător că aceste întâlniri sunt norocoase pentru noi. Ne-am întâlnit în 2016 și rezultatul a fost înființarea B9. Am obținut prezența avansată, dar înainte de toate, prezența NATO care nu era înainte. Nu era această garanție.

Azi am vorbit cu domnul președinte, fără precedent, având în vedere criza de securitate pentru noi, avem nevoie de o concepție nouă a NATO. Din acest motiv e importantă întâlnirea noastră. Noua concepție trebuie să ia în considerare această agresiune a Rusiei. Prezența noastră trebuie să-și schimbe perspectiva.

Noi, ca reprezentanți ai lumii libere, nu putem să fim de acord și trebuie să facem tot posibilul ca acest război să înceteze, să nu aibă loc astfel de lucruri pe teritoriile țărilor noastre.

Trebuie să vedem ce sancțuni trebuie să facem ca să fie dureros pentru Rusia. Dacă Belarus va ataca Ucraina, cred că se va impune sancțiuni împotriva Belarusului. Toate țările trebuie se exprime clar: cine se alătură agresorului o să fie sancționat”, a spus Duda.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Mirosul stresului influențează comportamentul câinilor, arată un studiu
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!