Războiul din Ucraina se extinde. Trupele lui Zelenski au forţat alt punct de frontieră cu Rusia

Canale Telegram ruseşti care au legături cu FSB susţin că forţele ucrainene ar fi atacat frontiera rusă în regiunea Belgorod.,
Filip Stan
27 aug. 2024, 13:56
Războiul din Ucraina se extinde. Trupele lui Zelenski au forţat alt punct de frontieră cu Rusia

Războiul din Ucraina. Canalele Telegram ruseşti cunoscute ca având legături cu serviciile de securitate (FSB) au afirmat marţi că forţele ucrainene au atacat posturi de frontieră în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, deşi nu a existat o confirmare oficială imediată a unor lupte acolo, scrie Reuters.

Belgorod se învecinează cu regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au cucerit aproape 100 de aşezări de când au organizat o incursiune fulger, pe 6 august.

Canalul Telegram Mash susţine că aproximativ 500 de soldaţi ucraineni au atacat două puncte de control ruseşti, la Nehoteevka şi Şebekino, în regiunea Belgorod.

Potrivit Mash, până la 200 de soldaţi ucraineni cu vehicule de luptă ale infanteriei au încercat să treacă graniţa la Nehoteevka, dar au fost împuşcaţi de artileria rusă. De asemenea, aproximativ 300 de ucraineni au atacat celălalt punct de control, de la Şebekino.

Avertisment al fostului ministru de Externe al Marii Britanii: „Nimeni să nu creadă că Putin se va opri aici. Ucraina va câştiga dacă o sprijinim suficient de repede şi suficient de mult timp”

Nu a existat nicio confirmare oficială a rapoartelor, iar SHOT, un alt canal Telegram de ştiri, a declarat că forţele ucrainene au fost împinse înapoi din Nehoteevka după ce au suferit pierderi. SHOT susţine, în schimb, că nu au avut loc ciocniri la Şebekino.

Într-un mesaj pe Telegram, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, nu s-a referit la luptele raportate la graniţă, dar a declarat: „Situaţia noastră continuă să rămână dificilă”.

NATO a transmis luni că nu deţine informaţii care să indice că obiectul neidentificat care a intrat în aceeaşi zi în spaţiul aerian polonez face parte dintr-un atac intenţionat al Rusiei, care şi-a intensificat ofensiva împotriva Ucrainei, dar a avertizat guvernul de la Moscova că aceste acte sunt „iresponsabile şi potenţial periculoase”, transmite EFE.

„Deşi nu avem informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase”, a declarat pentru EFE purtătoarea de cuvânt a Alianţei Atlantice, Farah Dakhlallah.

Polonia a anunţat luni că un obiect, probabil o dronă, a intrat în spaţiul său aerian la începutul zilei, în timpul atacurilor masive ale Rusiei împotriva Ucrainei, a amintit purtătoarea de cuvânt al NATO, care „a condamnat ferm aceste atacuri în curs împotriva civililor şi infrastructurii civile ucrainene”.

Deşi nu a putut verifica dacă obiectul care pătruns luni în spaţiul aerian polonez era de provenienţă rusă, Dakhlallah a amintit că fragmente de drone şi rachete ruseşti au fost găsite în mai multe rânduri pe teritoriul aliat, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

Dakhlallah a adăugat că NATO şi-a sporit „în mod semnificativ” prezenţa pe flancul său estic, inclusiv în Polonia, ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Peste 70 de poliţişti şi rezervişti căutau luni în Tyszowce (estul Poloniei) rămăşiţele unui obiect neidentificat care a intrat în spaţiul aerian polonez în cursul dimineţii şi despre care se credea că ar putea fi o dronă lansată din Rusia.

Operaţiunea de căutare, la care au luat parte mai multe elicoptere, a fost lansată la scurt timp după ora locală 6:45 (4:45 GMT) când, dinspre est, un obiect a pătruns aproximativ 25 de kilometri în spaţiul aerian polonez şi a dispărut de pe radar. Potrivit dpa, luni după-amiază forţele armate poloneze nu aveau încă idee dacă obiectul s-a prăbuşit sau şi-a continuat survolul şi a revenit în Ucraina.

Canale Telegram ruseşti care au legături cu FSB susţin că forţele ucrainene ar fi atacat frontiera rusă în regiunea Belgorod

Canalele Telegram ruseşti cunoscute ca având legături cu serviciile de securitate (FSB) au afirmat marţi că forţele ucrainene au atacat posturi de frontieră în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, deşi nu a existat o confirmare oficială imediată a unor lupte acolo, scrie Reuters.

 

Citeşte şi: Rusia a lansat bombardamente masive asupra Kievului la ore de vârf. Locuitorii au fost nevoiţi să se adăpostească la metrou

Rusia a lansat mai multe valuri de rachete şi drone în mai multe regiuni din Ucraina şi a ucis cel puţin patru oameni, au anunţat militarii ucraineni marţi, la o zi după cel mai mare atac aerian rusesc de la începutul războiului, transmite Reuters.

În oraşul Krivoi Rog din centrul ţării, un hotel a fost „şters de pe faţa pământului”, conform oficialilor locali, care au raportat şi două pierderi de vieţi omeneşti. Un bilanţ similar – doi morţi – a fost consemnat şi ceva mai la est, la Zaporojie.

Luni noaptea, sistemele de apărare antiaeriană ale Kievului au intervenit de mai multe ori pentru a respinge rachete şi drone lansate asupra capitalei, conform unui mesaj pe Telegram al administraţiei militare a regiunii. Mai mulţi martori au declarat agenţiei Reuters că în oraş au avut loc cel puţin trei explozii.

În cursul zilei de luni, ruşii au atacat cu peste 200 de rachete şi drone şi au ucis cel puţin şapte oameni; în acelaşi timp, au produs distrugeri în infrastructura energetică ucraineană.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul „scandalos”. Analişti din cadrul Institutului pentru Studiul Războiului, un grup de reflecţie din Washington, au apreciat în cursul serii de Moscova „nu dispune probabil de capacitatea industrială militară pentru susţinerea unor astfel de astfel de atacuri masive, la o scară similară, în mod regulat”.

Unii bloggeri militari ruşi, cum ar fi grupul cunoscut ca Rybar, au afirmat că atacul rusesc constituie „represalii” la ofensiva ucraineană surprinzătoare pe teritoriul Rusiei – prima astfel de operaţiune după sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Kremlinul ameninţase luni că va avea loc o reacţie la operaţiunea militară ucraineană din regiunea Kursk din vestul Rusiei. La trei săptămâni de la începutul ofensivei, Kievul susţine că forţele sale continuă să avanseze, iar Moscova afirmă că loveşte consecvent inamicul. Ucrainenii nu au fost deocamdată respinşi de pe teritoriul rus.

Amploarea atacurilor ruseşti de la primele ore ale zilei de marţi nu se cunoaşte deocamdată. Reuters nu a reuşit să verifice independent informaţiile conform cărora forţele aeriene ucrainene au observat lansarea mai multor grupuri de drone şi multiple decolări de pe aeroporturi din Rusia unde se află bombardiere strategice Tu-85 şi avioane de vânătoare MiG-31. Moscova nu a comentat imediat.

Alarmele aeriene au răsunat aproape toată noaptea la Krivoi Rog, Kiev şi în regiuni din centrul şi estul Ucrainei, începând de la ora 02:00 GMT.

Serghei Lisak, guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, unde este situat Krivoi Rog, a afirmat pe Telegram că sub ruinele hotelului distrus în acest oraş s-ar mai putea afla doi civili, iar alţi cinci au fost răniţi în cursul atacului. El a adăugat că s-au produs daune la şase magazine, patru blocuri-turn şi opt automobile.

La Zaporojie, guvernatorul regiunii cu acelaşi nume a anunţat pe aceeaşi cale că pe lângă cei doi morţi în urma atacului rusesc din cursul nopţii bilanţul include şi patru răniţi. Ivan Fedorov a precizat pe Telegram că ruşii au folosit drone-kamikaze Shahed, de producţie iraniană.

Spynews
Cuvintele folosite de ispita Marcel Andrei la Insula Iubirii 2024 au devenit virale. Ce înseamnă "chulo" sau "alandala"
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! „Văd la conducerea României o femeie blondă!”
Fanatik.ro
Descoperire uimitoare în București. Locul neașteptat unde a fost găsit un sicriu misterios. “E decorat cu îngerași metalici pe colțuri”
Capital.ro
Vladimir Putin ar putea fi otrăvit. Cine e gata să-l trădeze pe liderul de la Kremlin
Playtech.ro
Imagini INCENDIARE din dormitor la Insula Iubirii. Nu s-au mai putut abține, și-au dat frâu liber sentimentelor
DailyBusiness
N-ai luat BAC-ul? Poți avea un salariu BABAN. Sunt disponibile peste 10 mii de locuri de muncă
Adevarul
Noua autostrada cu tuneluri stârnește controverse. De ce sunt românii nemulțumiți de lucrări VIDEO
Spynews
Mai trăiește sau nu Luiza Melencu? Răspunsul dat de bunicul fetei dispărute. Ce premoniție a avut bărbatul înainte ca ea să dispară de acasă
Spynews
Rețeta de vinete la borcan a Gabrielei Cristea. Cum gătește prezentatoarea TV preparatul pe care îl va servi în iarnă / VIDEO
Evz.ro
Ce umilință! Pensionarii, lăsați și fără cardurile sociale. Asta-i marea recalculare
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Un fenomen rar poate fi observat în acest loc! Lava vulcanului are culoarea albastră
Capital.ro
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au tras preșul de sub picioare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
substantial.ro
John Malkovich revine la Teatrul Naţional din Timişoara pentru un proiect special
MediaFlux
REVOLTA PENSIONARILOR!. Recalcularea pensiilor, un fiasco
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...