Războiul din Ucraina și cel din Fâșia Gază anunță ”un deceniu mai periculos” pentru întreaga omenire. Ce arată raportul Institutului Internațional pentru Studii Strategice

Tensiunile din lume par că nu mai au un final. După invazia armatei ruse în Ucraina, alte nenorociri s-au arătat. Războiul dintre Israel și Hamas, dar și tensiunile din jurul Chinei prevăd un singur lucru, ”un deceniu mai periculos”, cu cheltuieli militare colosale ce ar urma să crească la nivel global. Ce arată un raport IISS.
Filip Stan
13 feb. 2024, 16:46
Războiul din Ucraina și cel din Fâșia Gază anunță ”un deceniu mai periculos” pentru întreaga omenire. Ce arată raportul Institutului Internațional pentru Studii Strategice

Tensiunile din lume par că nu mai au un final. După invazia armatei ruse în Ucraina, alte nenorociri s-au arătat. Războiul dintre Israel și Hamas și tensiunile din jurul Chinei anunță ”un deceniu mai periculos”, cu cheltuieli militare colosale ce ar urma să crească la nivel global.

Citește și Vladimir Putin: „România şi Ungaria ar putea revendica teritorii din Ucraina”

Planeta arde din toate locurile, cam asta arată și un raport al IISS, care arată că toate nenorocirile petrecute în ultimii doi ani, războiul din Ucraina, războiul dintre Israel și Hamas și tensiunile din jurul Chinei nu ne îndreaptă decât către cheltuieli militare ce sunt într-o continuă creștere, avertizează Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IIS, cu sediul la Londra), într-un raport publicat marți.

Ediţia din 2024 a raportului privind echilibrul militar, elaborat de IISS, susține că lumea a intrat anul trecut într-un ”mediu de securitate puternic volatil”’, amintind victoria Azerbaidjanului contra separatiştilor armeni în Karabah şi chiar loviturile de stat din Niger şi Gabon, şi estimează că această tendinţă va mai dura.

„Situaţia actuală în materie de securitate militară anunţă că va fi probabil un deceniu mai periculos, caracterizat de recurgerea, de către unii, la puterea militară pentru a-şi susţine revendicările (…) precum şi de dorinţa, în rândul democraţiilor ce împărtăşesc aceleaşi valori, de a consolida legăturile bilaterale şi multilaterale în materie de apărare, ca răspuns la această situaţie’”, arată raportul.

La nivel global, cheltuielile militare au sporit anul trecut cu 9%, până la 2.000 de miliarde de euro, nivel record până acum, potrivit IISS, care se aşteaptă la o nouă creştere în acest an.

Raportul explică acest fenomen prin războiul din Ucraina şi tensiunile cu China, indicând că ţările NATO, cu excepţia Statelor Unite, sunt vizate în mod particular.

”China se afirmă tot mai mult și nu doar în vecinătatea sa imediată”

Documentul a fost publicat la câteva zile după ce fostul preşedinte american Donald Trump a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere ţările Alianţei Nord-Atlantice a căror contribuţie financiară este insuficientă.

Raportul mai arată că Rusia şi China alocă peste 30% din cheltuielile lor publice sectorului militar, în timp ce occidentalii îşi sporesc ”lent’” producţia de rachete şi muniţii după ani întregi în care investiţiile au fost deficitare.

Documentul evidenţiază, în afară de investiţiile în noile tehnologii, o reluare a interesului pentru ‘”echipamente ce fuseseră neglijate, precum artileria şi apărarea aeriană’”, dar şi o modernizare a arsenalelor nucleare american şi chinez.

„China se afirmă tot mai mult şi nu doar în vecinătatea sa imediată”, cum este Taiwanul, arată raportul IISS, care evocă survolarea teritoriului american de baloane chineze, desfăşurarea de nave în lume sau eforturi diplomatice în anumite conflicte îndepărtate.

Citește și Viktor Orban: „Serbia ar trebui să adere la UE, Ucraina să fie un tampon între Occident şi Rusia”

Printre altele, raportul IISS relevă și influenţa în creştere a Iranului în diverse zone de conflicte, cu două exemple – livrările de rachete pentru rebelii yemeniţi houthi ale căror atacuri în Marea Roşie perturbă comerţul mondial şi livrările de drone pentru Rusia pentru a le folosi pe frontul din Ucraina.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!