Războiul din Ucraina, ziua 50. Aproape 2.000 de ucraineni și-au pierdut viața de la începutul invaziei, iar alți 2.600 au fost răniți, arată ONU. SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin, printre echipamentele trimise. Zelenski consideră refuzul lui Macron de a aprecia drept ”genocid” atrocitățile săvârșite de ruși în Ucraina drept ”foarte dureros”.
Zelenski: „Avem nevoie de un embargo petrolier împotriva Rusiei”
Au apărut rapoarte contradictorii de la ucraineni și de la ruși în legătură cu incidentul în care a fost implicată nava de război a Rusiei, „Moscova”, din Marea Neagră. Autoritățile ucrainene au anunțat că au lovit-o cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava a fost evacuată după un incendiu la bord care a provocat explozia muniției. Este a 50-a zi de război, iar Rusia pregătește o „ofensivă la scară largă” în est în zilele următoare. Oficialii ucraineni au avertizat că regiunea Donbas va deveni noul teatru de război. Rusia a amenințat că va lovi centrul de comandă de la Kiev. La rândul său, Joe Biden a anunțat transfer de artilerie, blindate şi elicoptere către Ucraina, fiind vorba despre un ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari.
Ucraina anunţă redeschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor
Ucraina a anunţat joi reluarea evacuărilor de civili via nouă coridoare umanitare, în special dinspre oraşul asediat Mariupol, port strategic la Marea Azov situat în sud-estul ţării, transmit AFP şi Reuters. ”Nouă coridoare umanitare sunt prevăzute pentru astăzi”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram.
Potrivit reprezentantei Kievului, un prim coridor va fi creat între Mariupol, port devastat după peste 45 de zile de asediu de către forţele ruse, şi Berdiansk, Tokmak şi Enerhodar, către Zaporojie. Celelalte coridoare sunt prevăzute între Severodoneţk, oraş bombardat în ultimele zile de armata rusă, Popasa, Guirské şi Rubijné către Bahmut, la 140 de kilometri vest de Lugansk.
Rutele umanitare din provincia Lugansk vor fi funcţionale numai dacă forţele ruse opresc bombardamentele, a precizat reprezentanta Kievului. Autorităţile ucrainene afirmaseră miercuri dimineaţă că nu vor deschide niciun coridor umanitar în acea zi, acuzând Rusia de ”încălcarea normelor dreptului internaţional”. ”Nu doar că ocupanţii nu respectă normele dreptului internaţional umanitar, dar ei nu îşi pot controla în mod corect oamenii pe teren. Toate acestea creează un nivel de pericol pe rutele pe care ne vedem nevoiţi să nu le deschidem astăzi”, explica miercuri Irina Vereşciuk.
Coridoare umanitare sunt organizate în mod normal zilnic, cu puncte de plecare din oraşele cele mai afectate de lupte, pentru a permite evacuarea civililor spre vest.
Kievul şi Moscova s-au acuzat constant de nerespectarea condiţiilor necesare evacuării civililor. La 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Rusia numeşte ”operaţiune militară specială pentru denazificarea” ţării vecine.
După ce s-au regrupat în ultimele două săptămâni, este de aşteptat ca forţele ruse să lanseze o ofensivă de amploare în estul şi sudul Ucrainei pentru a prelua controlul complet asupra provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.