„Negociem şi sperăm să continuăm să salvăm oameni din Azovstal, din Mariupol. Mai sunt civili. Femei, copii. (..) Este nevoie de timp pentru a ridica oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condiţiile actuale, nu putem folosi echipamente speciale pentru curăţarea resturilor. Totul se face manual. Dar credem că totul se va rezolva”, a spus Zelenski, într-un mesaj video.
„Astăzi, invadatorii ruşi au lansat o nouă lovitură cu rachete în oraşele noastre. La Dnipro, Nikolaev, Odesa, Zaporojie. În oraşele Donbas şi alte regiuni ale ţării noastre. Toate aceste crime vor primi răspunsuri adecvate. Atât legal, cât şi destul de practic – pe câmpul de luptă„, a mai afirmat Zelenski.
Preşedintele Ucrainei mai spune că a doua etapă a operaţiunii de evacuare din Mariupol a fost finalizată astăzi şi 344 de persoane au fost salvate – din oraş şi de la periferiile acestuia. În acelaşi context, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că peste 100 de persoane evacuate din oţelăria Azovstal din Mariupol, inclusiv unele rănite, au ajuns, marţi, la Zaporijie.
Pe de altă parte, Moscova a aanunţat că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina. În cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică, Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul. După ce au efectuat tirurile „electronice”, militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita „o eventuală lovitură în represalii”, potrivit Ministerului Apărării.
Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”. Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii.
Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie. Putin a avertizat asupra unor represalii „rapide ca fulgerul” dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina. Potrivit observatorilor, în ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public. „De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare„, a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.