Se crede că în buncărele combinatului Azov stal, din Mariupol, se ascund încă aproximativ 200 de civili. Şeful ONU, Antonio Guterres, a afirmat că ar trebui făcut totul ca „oamenii să fie scoşi din această zonă de iad”. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că forţele sale sunt pregătite să lase civilii să treacă în siguranţă, dar luptătorii trebuie să se predea.
Preşedinte rus a declarat deja victoria la Mariupol, ordonând forţelor sale să izoleze întinsul sit industrial – care a fost proiectat în timpul Războiului Rece pentru a servi ca buncăr antinuclear şi are o reţea de tuneluri ascunse adânc în pământ – mai degrabă decât să încerce să preia controlul. Totuşi, forţele ucrainene care au mai rămas în oţelărie – luptători din Regimentul Azov, puşcaşi marini, grăniceri şi poliţişti – spun că atacurile ruse continuă.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, la rândul său, în discursul de noaptea trecută, că bombardamentele şi încercările ruşilor de a obţine cu forţa controlul asupra oţelăriei continuă. „Doar imaginaţi-vă acest iad. Şi sunt copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, în permanenţă moarte în jur”, a spus el.
Regimentul Azov a făcut publice imagini surprinse cu dronele în care se văd explozii la oţelărie, dar data filmărilor nu a putut fi verificată. Joi, un comandant al Regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, a spus că apărătorii ucraineni duc „lupte grele, sângeroase” cu trupele ruseşti care au reuşit să pătrundă într-o parte a complexului.
Citeşte şi UE se îndreaptă spre o criză profundă. S-ar putea apela la soluţiile de pe vremea lui Ceauşescu
Însă Kremlinul a negat că forţele sale au încercat să ia cu asalt combinatul şi a insistat că a fost deschis un coridor umanitar, ca parte a unui armistiţiu de trei zile, care a început joi.
Guterres a afirmat că o a treia operaţiune de evacuare a civililor din oraş era în desfăşurare şi ar ajunge în oraş vineri. Vicepremierul Ucrainei Irina Vereşciuk a declarat pe reţelele de socializare că acest lucru se va întâmpla în jurul prânzului.
Se crede că sunt cel puţin 20 de copii printre civilii care au rămas în oţelărie, iar proviziile de hrană şi apă se diminuează rapid.
#Russia invaders exchanging the #Ukrainian “Mariupol” sign for a Russian one. It’s just one letter difference, but a big deal.
Do you understand now that it’s important to write “Kyiv”, not “Kiev”?#kyivnotkiev #StopPutinNOW #StandWithUkraine #ArmUkraineNow pic.twitter.com/6fNdFwDTJE— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) May 5, 2022
Duminică, un prim grup de civili a fost evacuat de la combinat. Filmările au arătat în principal femei şi copii care erau ajutaţi să meargă pe mormanele de moloz şi se îmbarcau într-un autobuz care nu mai avea geamuri.
În acelaşi timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un discurs adresat atât poporului ucrainean, cât şi participanţilor la un eveniment de caritate din Marea Britanie, că „dacă toţi din lume – sau cel puţin majoritatea – erau conducători fermi şi curajoşi ca Ucraina, ca Marea Britanie” este sigur că s-ar fi pus capăt deja războiului. „cum ai spus tu, Boris (Johnson – n.r.), când te-ai adresat Verkhovna Rada (Parlamentului ucrainean – n.r.) alaltăieri, încă scriem unul dintre cele mai victorioase capitole din istoria noastră”, a adăugat el. Zelenski a menţionat că bombardamentele şi atacurile trupelor ruse la Azovstal nu au încetat, iar acolo mai sunt de evacuat inclusiv femei şi copii, şi a arătat că lipsa medicamentelor de bază, a tratamentului pentru pacienţii cu cancer, a accesului la insulină pentru diabetici sunt unele dintre consecinţele ocupaţiei ruseşti.