Șeful serviciului de spionaj al armatei ucrainene, SBU, Kirilo Budanov susține că Rusia va rămâne fără „resurse militare” pentru a-și atinge obiectivele. Pe parcursul ultimelor săptămâni, oficialii ucraineni au avertizat, în repetate rânduri, faptul că Rusia plănuiește un atac major, care ar fi trebuit să coincidă cu „aniversarea” de un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta a avut loc pe 24 februarie, însă până acum acest lucru nu s-a materializat.
Citește și: Mircea Geoană: Rusia abia face faţă în Ucraina, nu îşi permite un război cu NATO”
„Rusia a irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale. Economia și producția sa nu sunt capabile să acopere aceste pierderi. Și-a schimbat lanțul de comandă militară. Dacă armata Rusiei nu își va îndeplini obiectivele în primăvara aceasta, va rămâne fără resurse”, a spus Budanov, într-un interviu acordat USA Today din biroul său fortificat din Kiev.
Kirilo Budanov împarte biroul său cu două broaște și canari care pot detecta gazele otrăvitoare. Generalul ucrainean este cel care a prezis când va invada Rusia, lucru care s-a dovedit a fi corect. Acesta a mai afirmat că între cele două țări se va duce o bătălie decisivă în acestă primăvară, care va fi cea care va pune și capăt acestui război.
Acesta nu a oferit și dovezi în acest sens, care să îi susțină afirmațiile. Sursa citată a mai subliniat faptul între Moscova și Kiev mai există și un război informațional, pe lângă cel de pe câmpul de luptă. Experții avertizează că ambele părți trebuie să fie pregătite pentru un război de lungă durată.
Conform experțiilor, se poate afirma cu extrem de multă convingere că „nu suntem aproape de sfârșitul acestui război. (…) Rusia și Ucraina continuă să creadă că vor învinge dacă vor continua să lupte. Niciun mediator nu poate rupe acest impas”, au declarat Rajan Menon și Benjamin H. Friedman, de la Defense Priorities din Washington, cu ocazia aniversării de un an de la debutul războiului.
Totuși, predicțiile lansate de Budanov se suprapune cu părerile mai multor analiști militari independenți. Conform acestora Rusia nu dispune de muniția, proviziile militare și soldați calificați suficienți pentru a putea să facă față războiului și pentru a face progrese semnificative împotriva liniilor defensive ucrainene din estul Ucrainei, unde se dau acum cele mai intense lupte.
„Rusia și-a pierdut aproximativ jumătate dintre tancuri, focul de artilerie a scăzut, nu poate produce multe echipamente noi. Și să producă echipamente noi nu este ușor având în vedere sancțiunile impus”, a declarat Phillips P. O’Brien, profesor de studii strategice de securitate la Universitatea St. Andrews, Scoția. În plus, el a precizat că Ucraina este acum mult mai puternică decât pe 24 februarie 2022, când a început războiul.
„Rusia din punct de vedere al echipamentelor este mai slabă. Are trupe mai puțin bine antrenate, mai puțin echipament de primă linie. Are mai mulți soldați, dar nu sunt un mare fan al maselor de soldați neantrenați”, a spus el.