Femeia de etnie arabă era nevoită să urmeze cu strictețe niște ședințe de dializă, după ce rinichii i-au cedat. Însă, la scurt timp, medicii i-au spus că i-au găsit un rinichi. Randa Aweis a fost operată luni la un spital din Ierusalim.
După ce s-a trezit din anestezie, i s-a spus de la cine a primit rinichiul. E vorba despre Yigal Yehoshua, un israelian care și-a pierdut viața în urma confruntărilor violente dintre arabi și evrei, în orașul Lod.
„Am spus: ‘Ce? Cum se poate? Cum de am primit rinichiul? Și mi-au spus că am primit un dar. Rinichiul e un dar de la Ygal’. Am fost mișcată: în război, un evreu i-a dat un rinichi unui arab”, a mărturisit femeia, conform CNN.
După ce a atacat un grup de tineri arabi, în Lod, Ygal Yehoshua, de 56 de ani, a suferit răni grave. A murit după o săptămână, însă, înainte de a fi îngropat, rinichiul lui a ajuns la femeia care avea atâta nevoie de el.
Fratele bărbatului a așteptat șase zile lângă patul de spital, sperând că-l va putea îmbrățișa din nou, dar nu s-a întâmplat.
„Am așteptat să te trezești. Zi după zi. Un deget, un braț, un picior, un cuvânt. N-ai făcut niciun rău. Ai plătit cu viața. Ți-ai dat viața pentru alții, vei fi binecuvântat”, l-a evocat el pe cel dispărut.
Aweis, căreia moartea lui Ygal i-a schimbat viața, are cuvinte și emoții asemănătoare cu ale fratelui Efi: „Bietul om, ce le-a făcut? De ce l-au ucis? Cum se va descurca soția lui cu copiii?”.
Femeia care a primit rinichiul a povestit că a crescut într-o comunitate israelo-arabă din Ierusalim, unde nu exista rasism din partea niciuneia din părți.
Medicul care a operat-o, dr. Abed Khalaeileh, un palestinian născut la Ierusalim, a spus că el și colegii săi tratează pe toată lumea ca ființe umane.
„Nu există alb și negru, tratamentul este egal. Toți primesc asistență medicală în mod egal. Lumea transplantului este o lume a umanității și e important să ne amintim asta. Oamenii se nasc din nou”.
Acum, Randa Aweis se gândește doar că de îndată ce va ieși din spital va merge să cunoască familia donatorului său pentru a-i mulțumi și a-i transmite gânduri bune.
„Am să le mulțumesc. Nu mai trebuie să sufere. Ygal se duce în Rai, unde este mai bine decât aici”. Femeia a transmis apoi un mesaj pentru arabi și evrei: „Ar trebui să trăim împreună, în pace. Ar trebui să fim fericiți”.
Citiți și Războiul din Fâşia Gaza s-a încheiat după 11 zile. Hamas revendică victoria împotriva Israelului