Trupele ucrainene au reluat bombardarea oraşului Slaviansk în dimineața zilei de vineri, potrivit RT. Un spital de copii și o clinică au fost lovite de obuze.
„În această dimineață au lovit policlinica pentru copii din centrul orașului și secția de primire a spitalului pentru copii„, a declarat un rezident din Slaviansk, pentru RT.
„Spitalul și policlinica sunt aproape unul de altul. Spitalul a fost afectat mai rău decât policlinica”, a mai declarat un alt rezident. „Nu au existat victime.”
Trupele loiale Kiev-ului a intensificat represiunea militară asupra milițiilor din Republica auto-proclamată Donetsk la mijlocul lunii aprilie.
Joi a fost o zi neagră pentru armata ucraineană. Un elicopter Mi-8, care transporta militari pentru rotaţia trupelor, între care şi un general al forţelor Ministerului de Interne (Serghei Kulciţki), a fost vizat de un lansator de rachete sol-aer portabil de fabricaţie rusă în apropiere de bastionul separatiştilor proruşi din Slaviansk, a afirmat preşedintele interimar Oleksandr Turcinov în faţa parlamentului.
‘Operaţiunea antiteroristă a început (joi dimineaţă) pe scară largă la Kramatorsk şi Slaviansk. Poziţiile rebelilor sunt atacate din aer, la sol acţionează instalaţii de lansarea multiplă a rachetelor Grad’, a declarat o sursă din cadrul armatei ucrainene pentru portalul Ostrov (din Doneţk), citat de agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.
Casa Albă şi-a exprimat ‘îngrijorarea’ după acest atac, estimând că s-ar putea ca rebelii proruşi să aibă acces la ‘arme sofisticate’.
‘Sunt convins că forţele noastre armate (…) vor fi capabile să-i termine pe toţi aceşti terorişti şi criminali finanţaţi de Rusia, vor fi eliminaţi sau se vor regăsi pe banca acuzaţilor’, a lansat Turcinov, care urmează să cedeze locul la 7 iunie câştigătorului alegerilor prezidenţiale de duminică Petro Poroşenko.
Diplomaţia rusă, la rândul său, a cerut Occidentului să exercite presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru a stopa escaladarea violenţelor şi alunecarea Ucrainei spre o ‘catastrofă naţională’.
După confruntările soldate cu 40 de morţi (mai ales separatişti) luni pe aeroportul internaţional din Doneţk, tensiunile rămân ridicate pe teren, în timp ce există informaţii contradictorii cu privire la patru observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu care s-a pierdut legătura de luni.
‘Premierul’ autoproclamatei Republici Doneţk, Aleksandr Borodai, a afirmat joi că nu are nicio informaţie despre ei. ‘Nu ştim unde sunt şi îi căutăm. Este posibil să fie vorba de o provocare în scopul de a ne acuza, în mod fals, că i-am deţine’, a indicat acesta.