Embargoul a fost impus după ce cultivatorii americani de lămâi şi oamenii de ştiinţă au atras atenţia că lămâile din Argentina poartă boli ce reprezintă un risc pentru culturile americane. Însă Departamentul american al Agriculturii a conchis în decembrie că fermierii argentinieni au rezolvat problemele şi că lămâile lor pot fi importate fără a prezenta vreun pericol.
Potrivit CNN Money, dosarul lămâilor argentiniene a început ca una dintre primele acţiuni protecţioniste ca preşedinte. La scurt timp după învestirea în funcţie, administraţia Trump a amânat pe 23 ianuarie, cu 60 de zile, decizia de a ridica embargoul pentru lămâile din Argentina.
Preşedintele Barack Obama a decis eliminarea restricţiilor după o întâlnire cu preşedintele Mauricio Macri, annul trecut. Cele două ţări au reluat relaţiile politice după ce regimul populist se distanţase de SUA.
Unii au perceput această amânare ca un exemplu al atitudinii sale dure în privinţa comerţului şi ca o garanţie pentru respectarea promisiunilor de campanie, potrivti news.ro
Citeşte şi A îngheţat lămâile din greşeală. Ce a observat apoi i-a schimbat viaţa
Însă Trump s-a răzgândit când preşedintele Macri a vizitat Statele Unite la sfârşitul lunii aprilie. “Vom avea o dispoziţie foarte favorabilă” faţă de lămâile argentiniene, a spus Trump pe 27 aprilie, când Macri a vizitat Casa Albă. La scurt timp după vizită, Departamentul american al Agriculturii a anunţat că embargooul va fi ridicat pe 26 mai.
Fermierii americani sunt, însă, nemulţumiţi de decizie, spunând că slujbele şi culturile lor sunt în pericol, în condiţiile în care au crezut că Trump este de partea lor.
California este principalul producător de lămâi din SUA, cu o industrie a citricelor de 3,3 miliarde de dolari. Aproximativ 22.000 de oameni lucrează în acest domeniu.