Petrică Mîțu Stoian a fost unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară. În data de 6 noiembrie 2021 și-a dat ultima suflare pe patul de spital. La autopsie s-a descoperit administrarea dublă de anticoagulante și o barotraumă, după ce plămânul a fost supus la un șoc din cauza cantității mari de oxigen.
În afară de muzică, artistul se ocupa și de alte pasiuni de ale sale, precum apicultura. Acesta avea și o livadă la care nu putea renunța. Maria Tăchilă, sora lui Petrică Mîțu Stoian, spune că procesul cu fostul impresar este încă pe rol și că va lupta până se va face dreptate.
Lupta pentru costumle și trofeele care i-au aparținut artistului, și care se află în continuare în casa lui Doru Gușman, continuă.
Artistul s-a stins din viață în seara de 6 noiembrie 2021, la Spitalul Județean de Urgență Reșița, în urma unor complicații suferite după infecția cu COVID-19. Chiar dacă era complet vaccinat, a decedat în urma unei bronhopneumonii urmată de un șoc septic, potrivit directorului medical al spitalului.
În urma autopsiei s-a constatat că plămânii au cedat datoritp unor presiuni prea mari a alimentației cu oxigen și că în corpul său există o cantitate prea mare de anticoagulante.
„Petrică era un om cu suflet bun, cuminte, muncitor, serios, modest așa cum sunt oamenii de la munte. Toți frații ne înțelegeam bine. Noi am fost 4, două fete, doi băieți, iar Petrică el era cel mic.
Ca toți copiii mai făceam și năzbâtii. Dar să știți că, în general, toți copii de la la țară sunt mai liniștiți, mai cu rușine, mai respectuoși”, a povestit sora artistului, pentru fanatik.ro.
Maria Tărchilă dorește să inaugureze un muzeu dedicat fratelui său, în casa părintească. Singura problemă este că are nevoie de costumele populare și trofeele care i-au aparținut lui Petrică Mîțu Stoian. Toate acestea, împreună cu diplomele, au rămas în casa fostului impresar Doru Gușman.
„În legătură cu procesul, noi mergem înainte. Este un lucru de durată, nu lăsăm lucrurile așa cum se dorește. Până la urmă sperăm să se facă dreptate, nu ne lăsăm.
Nu vrem să fie uitat fratele meu. Am ținut cont de începuturile lui, el pornind de la Gorj, unde a fost angajat la ansamblul ‘Doina Gorjului’. Acolo am hotărât să aibă loc ‘Festivalul Petrică Mîțu Stoian’ să păstrăm vie memoria lui.
Ne ocupăm să nu îl uite nimeni. Atâta timp cât trăim noi, surorile, și nepoata Cristina, Petrică va rămâne în memoria oamenilor”, a mai spus sora artistului.
Petrică Mîțu Stoian s-a născut la 18 septembrie 1960 în Isverna, judeul Mehedinți, fiind nepotul interpretei de muzică populară Domnica Trop, ale cărei cântece le-a și preluat. Inițial a studiat la Facultatea de Drept, dar nu a profesat niciodată în domeniu, marea lui pasiune fiind muzica.
„Hobby-ul lui a fost muzica, cânta toată ziua, nu conta ce făcea. Cânta dacă mergea cu oile, la coasă, la muncă câmpului. La noi, fiind zonă de munte, ne ocupam cu munca câmpului, creșterea animalelor și fiecare aveam responsabilități chiar dacă eram mai mici.
Eu cred că talentul l-a primit de la mama. Îmi amintesc cum urcam muntele cu ea, rupea câte o frunză și începea să doinească din frunză, fluiera foarte frumos. Mama a fost verișoară cu Domnica Trop, rapsod popular din satul nostru”, povestește sora lui Petrică Mîțu Stoian.
După ce a terminat Conservatorul, din 1995, a lucrat ca artist profesionist la Ansamblul Artistic Profesionist ‘Doina Gorjului’. Apoi a fost angajat la Ansamblul ‘Maria Tănase’ din Craiova, orașul în care a locuit până în momentul decesului. Tot în 1995, artistul a imprimat primul său disc Electrecord – „Aștept să răsară luna”.
„Noi, familia, îl iubeam mult pe Petrică și ne mândream cu evoluția lui. Eram fericiți că era iubit de public, că atunci când apărea pe scenă înveselea oamenii. Eu cred că avea ceva aparte de la Dumnezeu, nu oricine este înzestrat cu acest dar sau har. Îmi aduc aminte că Petrică a fost cel mai fericit, profesional, când a câștigat primul lui premiul Maria Lătărețu”, continuă sora regretatului artist.
Interpretul de muzică populară a avut o viață discretă, departe de lumina reflectoarelor. Nu multă lume știe că a fost căsătorit, dar a divorțat și nu are copii. Timp de 16 ani a fost căsătorit cu Carmen Mihaela, însă, în 2012, cei doi au decis să divorțeze.
„Fratele meu avea și unele superstiții. Mama ne spunea de fiecare dată că, atunci când pleci la drum și vrei să-ți meargă bine, trebuie să faci niște lucruri.
Să-ți faci cruce și să porneșți de fiecare dată cu piciorul drept. Să nu te întorci niciodată din drum chiar dacă ai uitat să duci cu tine ceva, eu și acum am această superstiție. Sau atunci când cineva îți iese în drum cu găleata de apă goală nu îți merge bine, iar pentru mine acest lucru este verificat”, povestește Maria Tărchilă.