Războiul Rusia-Ucraina. Un oficial american din domeniul Apărării a anunţat luni că armata lui Putin „intensifică bombardamentele” asupra marilor oraşe ucrainene, printre care Harkov, Kiev şi Cernihiv, Mykolaiv şi Mariupol.
„Am observat o creştere a ceea ce numim focuri cu rază lungă de acţiune, bombardamente, atacuri cu rachete, artilerie şi estimăm că lovesc ţinte civile, infrastructură, zone rezidenţiale. Se întâmplă într-un ritm şi la o scară mai mare, ceea ce reprezintă o dovadă în plus a naturii nesăbuite cu care ruşii propagă această invazie”, a declarat oficialul, potrivit mediafax.
Citeşte şi Începe Al Treilea Război Mondial? Avertisment teribil: „Putin nu se va opri la Ucraina”
Acesta mai spune că nu este „clar” dacă ruşii lovesc ţinte civile în mod deliberat sau dacă acestea sunt „rezultatul impreciziei”.
Între timp, a treia sesiune a negocierilor între Rusia şi Ucraina s-a încheiat, fiind semnalate „mici progrese” în organizarea coridoarelor umanitare, dar fără rezultate „semnificative” în sensul unui armistiţiu.
„Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit”, a declarat şeful delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak, citat de Sky News.
Negocierile vor continua cu o nouă rundă, în eforturile de ajungere la un acord pentru încetarea confruntărilor militare.
Potrivit unui raport ONU, din august 2021 până la sfârşitul lui februarie au fost ucişi 397 de civili au fost ucişi, majoritate în atacuri ale grupării Statul Islamic-Khorasan (ISIS-K). De asemenea, alte peste 50 de persoane având presupuse legături cu acesta, unele fiind torturate şi decapitate.
„Situaţia drepturilor omului pentru mulţi afgani este profund îngrijorătoare”, a subliniat într-un discurs la prezentarea raportului Michelle Bachelet, înalt comisar al ONU pentru drepturile omului.
Aceasta a atras atenţia asupra situaţiei drepturilor femeilor din Afganistan, îngrădite de liderii talibani, şi a cerut ca femeilor să li se permită „participarea deplină” la viaţa publică.
De asemenea, Michelle Bachelet susţine că situaţia drepturilor omului din nordul Etiopiei s-a deteriorat semnificativ din noiembrie anul trecut, biroul său înregistrând moartea a 304 oameni şi rănirea altor 373 în „bombardamente aeriene în perioada de raportare”.
Raidurile au fost „desfăşurate aparent de forţele aeriene etiopiene” în regiunile Tigray şi Afar.
În Etiopia, războiul a izbucnit în noiembrie 2020, după ce premierul Abiy Ahmed a trimis armata în regiunea Tigray pentru a înlătura autorităţile locale, provenite din rândul Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), care îi contestă autoritatea şi pe care îl acuză că a atacat baze militare.
Conflictul din Etiopia a făcut mii de morţi, a dus la strămutarea a peste două milioane de persoane şi a împins sute de mii de etiopieni în condiţii apropiate de foamete, conform ONU.