Război în Ucraina. Kievul va fi pregătit în cazul în care forțele armate ale Belarusului se vor alătura efortului de război al Rusiei în Ucraina, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean de frontieră de stat, informează Reuters. Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat că armata sa a început miercuri exerciții la scară largă pentru a-și testa pregătirea de luptă și că acestea nu reprezintă o amenințare pentru vecinii săi.
„Nu excludem posibilitatea ca Federația Rusă să folosească la un moment dat teritoriul Belarusului, forțele armate ale Republicii Belarus, împotriva Ucrainei”, a declarat Andriy Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Frontierele Ucrainei.
„Prin urmare, suntem pregătiți”, a spus el, adăugând că frontiera cu Belarus a fost întărită de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.
Rusia a lansat invazia după ce a desfășurat exerciții comune cu Belarus, care i-au permis să deplaseze mai multe forțe mai aproape de granița cu Ucraina.
Zonele din Ucraina adiacente Belarusului au fost atacate de Rusia în etapa inițială a invaziei, dar atacurile rusești se concentrează acum asupra regiunilor din estul și sud-estul Ucrainei.
Demchenko a declarat că Ucraina și-a întărit, de asemenea, granița cu regiunea transnistreană, susținută de Rusia, unde tensiunile au crescut de când autoritățile locale au declarat că a fost supusă unei serii de atacuri.
Poveştile cutremurătoare ale celor care au scăpat de la Azovstal. „Două luni n-am văzut soarele. Soldaţii lăsau mâncare doar copiilor, pentru că adulţii pot muri de foame, copiii nu”
Oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Transnistria și au condamnat ceea ce a spus că sunt încercări rusești de a atrage regiunea în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea și a declarat că urmărește îndeaproape evenimentele din Transnistria.
Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a declarat miercuri că invazia Rusiei în Ucraina și ceea ce a descris ca fiind încercările sale de a redesena harta Europei sub amenințarea armelor reprezintă un motiv de mare îngrijorare în întreaga lume.
Dar el a declarat în cadrul unei conferințe în Moldova că Washingtonul nu are nicio dovadă că Moscova ar vrea să extindă războiul în Moldova și a spus că președintele rus Vladimir Putin va pierde războiul, a relatat presa de peste Prut.