Naţiunile Unite vor încerca să pună în aplicare o ‘încetare a focului umanitară’ între Rusia şi Ucraina şi intenţionează să-l trimită la Moscova şi Kiev pe secretarul său adjunct responsabil de probleme umanitare, a anunţat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de AFP.
Într-o declaraţie de presă la sediul ONU din New York, Guterres a afirmat că ‘i-a cerut lui Martin Griffiths (secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare) să analize imediat cu părţile implicate posibilitatea unor acorduri şi aranjamente pentru o încetare a focului umanitară în Ucraina’.
Catastrofă umanitară la Mariupol. Oraşul cu aproape 10.000 de morţi, aproape jumătate dintre ei aflaţi încă sub dărâmături
Întrebat de jurnalişti asupra modalităţilor practice ale sarcinii încredinţate lui Griffiths, Guterres a precizat că adjunctul său va reveni de la Kabul, unde se află în prezent. ‘Sper să poată merge cât mai repede posibil atât la Moscova, cât şi la Kiev’, a adăugat el.
Secretarul general al ONU a denunţat faptul că, ‘de la începutul invaziei ruse acum o lună, războiul a dus la pierderea fără sens a mii de vieţi, la strămutarea a zece milioane de persoane, în principal femei şi copii, şi la distrugerea sistematică a infrastructurii esenţiale’ a Ucrainei.
‘Aceasta trebuie să înceteze!’, a declarat şeful Naţiunilor Unite. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi, cu o majoritate covârşitoare de 140 de voturi, o nouă rezoluţie ‘istorică’, dar nu cu caracter obligatoriu, care ‘cere’ Rusiei să oprească ‘imediat agresiunea sa’ împotriva Ucrainei.
Un nou atac cu rachete al ruşilor. Au vizat un depozit de petrol, dar în apropiere se afla şi o centrală nucleară
Autorităţile ucrainene şi-au manifestat îngrijorarea luni faţă de agravarea situaţiei legate de portul asediat Mariupol, unde cel puţin 5.000 de persoane şi-au pierdut deja viaţa, acest bilanţ al victimelor fiind dat publicităţii înaintea negocierilor ucraineano-ruse, preconizate pentru marţi la Istanbul.
Ucraina susţine că are ‘dovezi’ despre utilizarea de arme interzise în sudul teritoriului său
Ucraina are „dovezi” ale utilizării de către forţele ruse a bombelor cu submuniţii, arme interzise de convenţiile internaţionale, în două regiuni din sudul teritoriului său, a asigurat luni procurorul general ucrainean Irina Venediktova, informează France Presse.
Întrebată în timpul unei conferinţe de presă despre posibila utilizare a unor astfel de arme pentru a bombarda Kievul, dna Venediktova a răspuns că ea „nu are dovezi concrete” cu privire la utilizarea lor în capitală şi că „investigaţii” sunt în curs.
„Dar (…) avem dovezi ale folosirii bombelor cu submuniţii în regiunea Odesa (mare port ucrainean la Marea Neagră) şi în regiunea Herson”, oraş pe care a pus mâna armata rusă, a adăugat ea.
„Vedem, mai ales datorită muncii voastre, a dumneavoastră jurnaliştilor, că sunt folosite şi alte arme interzise. Dar, în ceea ce mă priveşte, nu pot să menţionez decât cazurile în care am dovezi în mod foarte concret. Când am de exemplu (…) fragmente (din aceste dispozitive) sau o analiză a terenului”, a adăugat ea, fără a oferi alte detalii.
ONG-uri internaţionale precum Amnesty International şi Human Rights Watch au susţinut că au strâns dovezi ale utilizării bombelor cu submuniţii în zone în care se află civili în Ucraina.
Aceste arme pot conţine câteva zeci de mini-bombe care se dispersează pe o suprafaţă întinsă dar nu toate explodează, transformându-se în mine antipersonal care, la cel mai mic contact, pot ucide şi mutila chiar şi la mult timp după conflict