Vladimir Putin joacă tare. La câteva ore după ce UE a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei, liderul de la Kremlin a lovit cu aceeaşi monedă. Grupul rus Gazprom a anunțat marți, 31 mai, că va întrerupe livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, după ce nu au plătit în ruble factura din aprilie, transmite Reuters.
Măsura intră în vigoare miercuri, 1 iunie. Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.
Fără gazele din Rusia e groasă în Olanda! Guvernul „recomandă” dușuri de maximum cinci minute și temperatura în casa să nu depășească 19 grade
Deja Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos, în absenţa plăţilor în ruble de la cele patru ţări.
Luni, Orsted anunţase că Gazprom Export ar putea opri livrările de gaze, dar a dat asigurări că o astfel de decizie nu va pune imediat în pericol aprovizionarea cu gaze a ţării.
Contractul dintre Gazprom şi Shell Energy Europe prevedea livrarea a 1,2 miliarde metri cubi de gaze pe an către Germania.
Anunțul Moscovei vine după ce cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat că țara sa îşi menţine obiectivul de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la finalul anului.
Olaf Scholz îl sfidează pe Putin: Germania va opri importurile de petrol rusesc până la finalul anului
Germania îşi menţine obiectivul de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la finalul anului, a anunţat, marţi, cancelarul Olaf Scholz. Potrivit acestuia, opţiunile privind modul în care va fi gestionată rafinăria Schwedt urmează să fie stabilite, relatează Reuters.
Vladimir Putin nu glumeşte, furnizarea gazelor va fi sistată din 31 mai
Întrebat dacă naţionalizarea rafinăriei reprezintă o opţiune, Scholz a răspuns: „Va trebui să stabilim la finalul discuţiilor noastre ce metodă va fi adoptată şi cred că va fi cea corectă”.
„Deocamdată, este important să găsim o soluţie pentru salvarea locurilor de muncă de la Leuna şi Schwedt”, le-a spus Scholz jurnaliştilor, la Bruxelles, după summitul în care liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului.
Liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la pachetul de sancțiuni. Astfel, până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90 la sută.
Celelalte măsuri propuse ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni au fost, de asemenea, aprobate, în special excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.