Danemarca, cel mai mare exportator de blană de nurcă din lume, a anunțat la începutul lunii trecute că va ucide până la 15 milioane de nurci după ce a descoperit o versiune mutantă a virusului care ar fi putut pune în pericol eficacitatea viitoarelor vaccinuri. Acum, aceste animale sunt responsabile de poluarea apelor subterane în ţară.
În imposibilitatea de a incinera simultan un număr atât de mare de animale moarte, autoritățile le-au îngropat în gropi mari, la mică adâncime, de doar doi metri, într-o zonă de antrenament militar din Iutlanda de Vest, însă corpurile unora au început recent să iasă la suprafaţă pe măsură ce s-au umplut cu gaze.
Presa daneză a scris joi că parlamentul va iniţia o anchetă în acest caz, iar postul Radio4, care citează un studiu al Agenției de Protecție a Mediului, a concluzionat că apele subterane din zonă ar putea fi deja poluate și le-a cerut autorităților să ia măsuri rapide. Ministerul Alimentației, Agriculturii și Pescuitului a recunoscut, de asemenea, că nu ar putea spune cu certitudine unde sau cum au fost eliminate 4.700 de tone – sau aproximativ 1,5 milioane – de nurci moarte, a informat şi radiodifuzorul de stat Danmarks Radio.
„Poate părea extrem de controversat ce auziți acum, dar nu putem da socoteală pentru fiecare nurcă”, s-a disculpat ministrul agriculturii, Rasmus Prehn, legat de poluarea apelor subterane.
Administrația Veterinară și Alimentară daneză a fost acuzată de sacrificarea a 31.000 de tone de nurcă, echivalând cu aproximativ 11 milioane de corpuri. Aproximativ 10.400 de tone se află în cele două gropi comune din Holstebro și Karup, în vestul Danemarcei, în timp ce alte 14.000 de tone au fost prelucrate la o fabrică de blănuri. De asemenea, aproximativ 2.300 de tone au fost incinerate sau așteaptă incinerarea, iar pentru 4.700 de tone, adică 1,5 milioane de corpuri, nu există încă o evaluare.