RAZIE DE AMPLOARE. Au fost confiscate 30 de tone de peşte pescuit din ape extrem de poluate. Procuror: Dacă se strica, era marinat

Razie de amplaore marţi dimineaţă. Poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria pun în aplicare marţi peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului, anunţă IGPR. Au fost confiscate 30 de tone de peşte, anunţă România TV.
Romania TV
14 mai 2019, 04:53
RAZIE DE AMPLOARE. Au fost confiscate 30 de tone de peşte pescuit din ape extrem de poluate. Procuror: Dacă se strica, era marinat

UPDATE Teodor Niţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru acest dosar anchetatorii au avut şase luni mandate de supraveghere tehnică, ulterior constatând că nu este vorba doar de o chestiune naţională şi au luat legătură cu poliţia din Spania, afacerea având legături şi în Franţa, Italia şi Ungaria.

El a precizat că persoanele respective pescuiau prin metode barbare în ape în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale.

„Pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Nu au autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasă, cu baterii. Vorbim de cantităţi de peste 500 de tone”, a explicat procurorul.

El a menţionat că erau preferate pentru pescuit fluviile Ebru din Spania şi Po din Italia.

Apoi, cei implicaţi în această reţea falsificau documentele de transport, iar peştele era adus în ţară în autovehicule de 3,5 tone deoarece acestea nu prea erau controlate, a menţionat anchetatorul.

Teodor Niţă a precizat că pe drum peştele se strica, deoarece nu era transportat în frigoterme autorizate, iar din convorbirile telefonice interceptate cei implicaţi în această reţea spuneau că peştele trebuie spălat cu oţet sau tăiat rondele şi ţinut la marinat pentru a nu mai mirosi.

Procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a precizat că acest peşte ajungea inclusiv la marii retaileri din România.

Teodor Niţă susţine că această reţea a fost organizată de către cetăţeni români şi că inclusiv cei care pescuiau din Spania şi România erau tot români, în această grupare aflându-se şi străini, dar mai puţini.

Procurorul a mai spus că mai întâi trebuie să centralizate informaţiile legate de percheziţiile din celelalte ţări şi apoi vor fi puse persoane sub acuzare, estimând că numărul acestora ar putea fi de 60-70. Acestea persoane ar putea fi cercetate pentru grup infracţional organizat pentru comercializarea de produse alterate, braconaj şi posibil şi evaziune fiscală.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

150 de percheziţii în România Italia, Spania, Franţa şi Ungaria, vizând un grup cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. 30 de tone de peşte confiscate. „La această oră, poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei’, conform IGPR.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România.

„Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.). Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, precizeaază poliţiştii.

Au fost confiscate 30 de tone de peşte, impropriu consumului.

În urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.
În acest caz a început urmărire penală in rem.

„În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelu”, subliniază IGPR.

Poliţiştii menţionează că documentarea activităţii infracţionale s-a desfăşurat de către poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul A.N.A.F.

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Descoperire stranie pe fundul Oceanului Pacific: “E drumul spre Atlantida. Bizar”
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Selly tratează facultatea cu dispreț. De ce nu vrea să audă de studii superioare
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Incendiu devastator în Arad: patru mașini distruse și fațada unui bloc avariată
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate