Răzvan Cherecheş cere închiderea şcolilor: „Un singur copil asimptomatic transmite cu voioșie în jur”

Peste 10.000 de preșcolari, elevi și angajați din învățământ au fost confirmați cu coronavirus. Numărul copiilor care fac cursuri de acasă a depășit 160.000.
Filip Stan
30 sept. 2021, 13:21
Răzvan Cherecheş cere închiderea şcolilor:

Expertul în sănătate publică și profesorul universitar Răzvan Cherecheş a criticat decizia Ministerului Educației de a păstra școlile deschise și după depășirea ratei de infectare cu coronavirus de 6 la mia de locuitori. Acesta a spus într-o intervenție făcută astăzi, că „un singur copil asimptomatic transmite cu voioșie în jur pentru că e extrem de infecțioasă ifecția, și va merge și va răspândi și în comunitate”. În opinia lui, „cu fiecare zi în care este amânată închiderea școlilor, înseamnă cel puțin o săptămână cu care vor sta mai mult timp școlile în online ca să compenseze pentru lipsa de decizie”. Soluția ar fi testarea a tuturor elevilor cu teste antigen o dată la trei zile.

„Optimă ar fi testarea făcută o dată la 3 zile teste rapide, pentru că testele PCR nu permit testare în masă, sunt prea scumpe și durează prea mult timp. Teste rapide antigen cu sensibilitate mare există, sunt disponibile pe piață și ar trebui introduse. O testare săptămânală a tuturor ar fi extrem de necesară și ar fi trebuit organizată la nivel național. În condițiile în care nu se poate, ar trebui organizată măcar la nivel local în școli. Cu cât identificăm mai repede cazurile asimptomatice și le scoatem din comunitate, le izolăm, cu atât limităm transmiterea în comunitate pentru că un singur copil asimptomatic transmite cu voioșie în jur pentru că e extrem de infecțioasă ifecția, și va merge și va răspândi și în comunitate.

Protest faţă de eliminarea pragului de închidere a şcolilor. Sorin Cîmpeanu: „Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați”

În condițiile în care la fiecare 8-9 zile se dublează rata de incidență și școlile rămân deschise fără măsuri suplimentare și nu vor fi măsuri suplimentare, eu mă aștept să ajungem la 12 la mie, care e orată teribilă la nivel național, și școlile vor trebui să fie închise. Cu fiecare zi în care este amânată închiderea școlilor, este foarte trist că se întâmplă acest lucru, cu fiecare zi amânată înseamnă cel puțin o săptămână cu care vor sta mai mult timp școlile în online ca să compenseze pentru lipsa de decizie și pentru măsurile ineficiente care se iau”, a spus Răzvan Cherecheş la Digi24.

Ministrul Cîmpeanu dezvăluie cum ar putea fi folosite testele din salivă în şcoli. Decizia care ar putea revolta părinţii: „Nu cred că e nevoie de formulare de acord”

Amintim că, întrebat de jurnaliști dacă sistemul de sănătate își permite menținerea deschisă a școlilor indiferent de rata de infectare cu noul coronavirus și dacă ne putem asuma un număr și mai mare de îmbolnăviri în rândul copiilor, al părinților și bunicilor, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns astăzi: „Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați. Lucrurile stau exact invers: părinții și bunicii sunt responsabili de sănătatea copiilor”.

Reacția vine după ce reprezentanții unei asociații de părinți nemulțumiți de decizia de a menține școlile deschise peste rata de incidență de 6 la mie au protestat, joi dimineață, în fața Ministerului. Amintim că pragul de închidere a școlilor la 6 la mie rata de infectare a fost desființat miercuri de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, potrivit unei declarații de presă făcută de ministrul Educației.

Autoritățile vor solicita Agenției Naționale a Medicamentului aprobarea utilizării testelor non-invazive pe baza de salivă, cu rol de screening.

Procedura de eliminare a acestui prag trebuie să urmeze mai mulți pași – după ședința Comitetului tehnico-științific urmează ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, apoi o ședința de Guvern pentru aprobarea prin hotărâre de Guvern a acelei decizii și modificarea regulilor actuale printr-un nou ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Bucureștiul a ajuns miercuri la o rată de infectare de 6,64 la mia de locuitori, iar Clujul este la o rată de 6,37. Cea mai mare incidență o are Timișoara – 8,5 la mia de locuitori, potrivit datelor anunțate joi de direcțiile de sănătate publică.

Potrivit Ministerului Educației, miercuri erau raportați 8.470 de preșcolari și elevi confirmați cu COVID-19, la care se adaugă 2.688 de angajați din învățământ. Ca urmare a infectărilor, activitatea a fost suspendată în 6.874 de grupe și clase. 167.298 de copii învață acum în sistem online.

Între timp, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că școlile rămân deschise chiar dacă rata de infectare e mai mare de 6 la mia de locuitori.

Autoritățile au decis „decuplarea” scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.

Tot procesul de aprobare se va termina vineri, iar formula de funcționare a școlilor se poate stabili din 4 octombrie.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Alimentele pe care medicii neurologi nu le consumă niciodată. Mulți români le cumpără, deși pot fi periculoase
Capital.ro
Cutremur la Casa Regală. S-a sinucis. Ea a fost un războinic feroce. A fost o luptătoare
Playtech.ro
Ce a ajuns să facă Iohannis de când nu mai e preşedinte? Românii nu au putut crede. Şi ţinuta i-a uimit datorită...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Construcția istorică de la granița României care unește destine. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare și iubită actriță. A fost de o frumusețe rară. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte