Răzvan Cherecheş cere lockdown în România în condiţiile în care pandemia este pe un vizibil trend descendent. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, duminică, 3.021 cazuri noi de persoane pozitive cu SARS-COV-2 şi 233 decese, dintre care 10 anterioare.
Solicitarea vine în contextul în care, de luni, restricțiile care le vizează pe persoanele nevaccinate din Austria vor fi foarte dure. „Începând de mâine, Austria a decis lockdown pentru persoanele nevaccinate pentru următoarele 10 zile. Amenda pentru încălcarea lockdown-ului este de 1450 euro”, a scris Răzvan Cherecheş, pe pagina de Facebook.
Expertul în sănătate publică le solicită autorităților să impună restricții dure și în România. „Austria are rata de vaccinare de 65%, considerată prea mică pentru prevenirea aglomerării secțiilor de terapie intensivă.
Din nefericire, rata de vaccinare este mult mai mică la noi, deci avem și noi nevoie de restricții mai severe, dacă vrem să evităm sutele de morți pe zi”, susţine Răzvan Cherecheş.
În România, aproape 7,5 milioane de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar peste 6,8 milioane dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 1,1, milioane de români au făcut și doza a treia.
Austria a autorizat, duminică, primul lockdown la nivel național pentru persoanele nevaccinate cu vârsta de peste 12 ani.
Este prima țară din lume care impune o astfel de măsură. Carantina pentru nevaccinați intră în vigoare la miezul nopții.
Carantina pentru persoanele nevaccinate cu vârsta peste 12 ani a fost impusă de guvern după un record de infectări cu COVID-19, transmite Deutsche Welle.
„Trebuie să creștem rata de vaccinare. Este rușinos de scăzută”, a declarat cancelarul Austriei, duminică, într-o conferință de presă.
Măsura va însemna că oamenii vor avea voie să iasă din casă doar pentru activități esențiale, cum ar fi mersul la medic sau cumpărarea de alimente.
Cancelarul Alexander Schallenberg a argumentat recent că două treimi dintre austrieci nu ar trebui să sufere pentru că alţii au ezitat să se vaccineze.
De asemenea, începând de luni, copiii din Viena vor putea primi începând de luni o doză de vaccin Pfizer/BioNTech, potrivit Euronews.
Până în prezent, 18 țări și teritorii din afara Uniunii Europene au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID-19, între care Turcia, Maroc sau Elveția. Potrivit RoVaccinare, au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID țări precum Albania, Andorra, Armenia, Elveția, Insulele Feroe, Israel, Islanda, Liechtenstein, Maroc, Monaco, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, San Marino, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și Vatican.
Certificatele COVID eliberate în aceste 18 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind COVID. În mod similar, certificatul digital al UE privind COVID este acceptat de aceste 18 țări.
Certificatul verde ar putea fi obligatoriu pentru toți angajații de la stat și privat: