Răzvan Cherecheş: „O treime dintre persoanele care au trecut prin COVID nu fac anticorpi”

Specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, susține că, probabil, peste o treime din persoanele care au avut COVID 19 nu dezvoltă anticorpi și rămân vulnerabile în timpul pandemiei.
Filip Stan
31 aug. 2021, 16:27
Răzvan Cherecheş:

Răzvan Cherecheș susţine că „este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID (în mod natural) să nu dezvolte anticorpi”, iar cei mai afectaţi par să fie cei tineri.

Cei mai afectați par să fie tinerii, avertizează specialistul Răzvan Cherecheș. El arată că aproximativ 36% dintre persoanele care au trecut prin boală nu dezvoltă anticorpi și se pot reinfecta. „Este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID (în mod natural) să nu dezvolte anticorpi – rămân vulnerabili la re-infecție. Se pare că cei care nu dezvoltă anticorpi tind să fie mai tineri. Exact populația activă social”, avertizează Răzvan Cherecheș. Ca urmare, vaccinarea reprezintă o soluție mai bună decât imunizarea dobândită natural.

„Chiar dacă ați trecut prin infecție deja, acest lucru nu garantează protecția”, este concluzia lui Cherecheș.’Bolnavii COVID de la începutul pandemiei au şanse mai mici de infectare cu Delta decât cei vaccinaţi. „Imunitatea naturală oferă o protecţie mai lungă şi mai puternică”.

INSP anunţă peste 2.300 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 620 cu Delta
Persoanele care au avut COVID-19 şi s-au recuperat în timpul primelor luni ale pandemiei au şanse mai slabe să ia varianta Delta, însă cei care au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech nu vor avea aceleaşi şanse.

Bolnavii COVID de la începutul pandemiei, şanse mai mici de infectare cu Delta faţă de vaccinaţi

Cea mai mare analiză în timp real din lume, realizată pentru a compara imunitatea naturală (dobândită în urma unei infecţii anterioare) cu protecţia oferită de unele dintre cele mai bune vaccinuri disponibile în prezent, arată că reinfectările sunt mult mai puţin comune decât se estimase iniţial, notează Bloomberg.

Rezultatele obţinute de un grup de cercetători din Israel vin în contrast cu studiile efectuate în primele faze ale pandemiei, care au susţinut că inocularea prezintă un grad mai bun de protecţie prin comparaţie cu o infecţie anterioară, însă studiile citate de publicaţia americană nu au putut lua în calcul varianta Delta.

Incendiu la Spitalul Marie Curie din Capitală. Alertă la cel mai mare spital de copii din țară
Datele reprezintă veşti bune pentru pacienţii care au trecut cu succes peste COVID-19, însă scot în evidenţă provocările pe care le implică măsurile de controlare a pandemiei.

Oamenii vaccinaţi cu ambele doze create de Pfizer/BioNTech au avut de şase ori mai multe şanse de a fi infectaţi cu varianta Delta şi de şapte ori mai multe şanse să dezvolte un caz simptomatic decât cei care şi-au revenit în urma bolii.

„Analiza demonstrează că imunitatea naturală oferă o protecţie mai lungă şi mai puternică împotriva infecţiei, cazurilor simptomatice şi spitalizărilor generate de varianta Delta”, explică oamenii de ştiinţă.

Rezultatele mai arată că protecţia oferită de o infecţie anterioară tinde să îşi piardă în timp din eficienţă. Riscul unei infecţii cu varianta Delta pentru o persoană vaccinată este în prezent de 13 ori mai mare decât dezvoltarea unei a doua infecţii în perioada ianuarie-februarie 2021. Totuşi, vaccinarea cu cel puţin o doză a persoanelor infectate anterior pare să stimuleze nivelul de protecţie. Datele citate de Bloomberg au apărut prima dată pe portalul medRxiv şi nu au fost revizuite de alţi specialişti.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre