Răzvan Cherecheş: „O treime dintre persoanele care au trecut prin COVID nu fac anticorpi”

Specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, susține că, probabil, peste o treime din persoanele care au avut COVID 19 nu dezvoltă anticorpi și rămân vulnerabile în timpul pandemiei.
Filip Stan
31 aug. 2021, 16:27
Răzvan Cherecheş:

Răzvan Cherecheș susţine că „este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID (în mod natural) să nu dezvolte anticorpi”, iar cei mai afectaţi par să fie cei tineri.

Cei mai afectați par să fie tinerii, avertizează specialistul Răzvan Cherecheș. El arată că aproximativ 36% dintre persoanele care au trecut prin boală nu dezvoltă anticorpi și se pot reinfecta. „Este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID (în mod natural) să nu dezvolte anticorpi – rămân vulnerabili la re-infecție. Se pare că cei care nu dezvoltă anticorpi tind să fie mai tineri. Exact populația activă social”, avertizează Răzvan Cherecheș. Ca urmare, vaccinarea reprezintă o soluție mai bună decât imunizarea dobândită natural.

„Chiar dacă ați trecut prin infecție deja, acest lucru nu garantează protecția”, este concluzia lui Cherecheș.’Bolnavii COVID de la începutul pandemiei au şanse mai mici de infectare cu Delta decât cei vaccinaţi. „Imunitatea naturală oferă o protecţie mai lungă şi mai puternică”.

INSP anunţă peste 2.300 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 620 cu Delta
Persoanele care au avut COVID-19 şi s-au recuperat în timpul primelor luni ale pandemiei au şanse mai slabe să ia varianta Delta, însă cei care au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech nu vor avea aceleaşi şanse.

Bolnavii COVID de la începutul pandemiei, şanse mai mici de infectare cu Delta faţă de vaccinaţi

Cea mai mare analiză în timp real din lume, realizată pentru a compara imunitatea naturală (dobândită în urma unei infecţii anterioare) cu protecţia oferită de unele dintre cele mai bune vaccinuri disponibile în prezent, arată că reinfectările sunt mult mai puţin comune decât se estimase iniţial, notează Bloomberg.

Rezultatele obţinute de un grup de cercetători din Israel vin în contrast cu studiile efectuate în primele faze ale pandemiei, care au susţinut că inocularea prezintă un grad mai bun de protecţie prin comparaţie cu o infecţie anterioară, însă studiile citate de publicaţia americană nu au putut lua în calcul varianta Delta.

Incendiu la Spitalul Marie Curie din Capitală. Alertă la cel mai mare spital de copii din țară
Datele reprezintă veşti bune pentru pacienţii care au trecut cu succes peste COVID-19, însă scot în evidenţă provocările pe care le implică măsurile de controlare a pandemiei.

Oamenii vaccinaţi cu ambele doze create de Pfizer/BioNTech au avut de şase ori mai multe şanse de a fi infectaţi cu varianta Delta şi de şapte ori mai multe şanse să dezvolte un caz simptomatic decât cei care şi-au revenit în urma bolii.

„Analiza demonstrează că imunitatea naturală oferă o protecţie mai lungă şi mai puternică împotriva infecţiei, cazurilor simptomatice şi spitalizărilor generate de varianta Delta”, explică oamenii de ştiinţă.

Rezultatele mai arată că protecţia oferită de o infecţie anterioară tinde să îşi piardă în timp din eficienţă. Riscul unei infecţii cu varianta Delta pentru o persoană vaccinată este în prezent de 13 ori mai mare decât dezvoltarea unei a doua infecţii în perioada ianuarie-februarie 2021. Totuşi, vaccinarea cu cel puţin o doză a persoanelor infectate anterior pare să stimuleze nivelul de protecţie. Datele citate de Bloomberg au apărut prima dată pe portalul medRxiv şi nu au fost revizuite de alţi specialişti.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte știu ce zodii vor termina vara în forță. Luna august aduce bani și belșug
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Desert răcoros cu fructe. Se mănâncă de sute de ani în România
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
ESTE ORDIN în toată Europa. Legea OBLIGATORIE a intrat deja în vigoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Luna iunie 2024, cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!