Răzvan Sava: Este necesară modernizarea Bucureştiului, astfel încât să nu mai fie un oraş agresiv

Modernizarea Bucureștiului este necesară, astfel încât să nu mai fie un oraș agresiv pentru cetățenii săi, a declarat, marți, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, după ce Consiliul General a adoptat cele șase proiecte de hotărâre care vizează planuri de urbanism pentru zone din centrul Capitalei, proiecte respinse într-o ședință anterioară.
Filip Stan
26 ian. 2016, 20:53
Răzvan Sava: Este necesară modernizarea Bucureştiului, astfel încât să nu mai fie un oraş agresiv

„Aceste planuri de dezvoltare urbană a celor șase zone s-au aflat în dezbatere publică. De trei ani s-au tot clarificat diferite aspecte. Eu zic că în seara aceasta s-a văzut clar că domnii consilieri și, bineînțeles, bucureștenii au înțeles că avem nevoie să începem modernizarea orașului nostru, să redăm circulației pietonale, bicicliștilor aceste zone, astfel încât orașul nostru să nu mai fie un oraș agresiv pentru cetățenii Bucureștiului”, a declarat primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

El a adăugat că vor fi accesate aproximativ două sute de milioane de euro din fonduri nerambursabile, iar bucureștenii nu vor trebui să suporte costul acestor lucrări.

„Mai este un pas, acela de a aproba studiile de fezabilitate în Consiliul General, după care, bineînțeles, licitație. Poate să fie și o licitație internațională, în care să avem cei mai buni constructori și lucrările să se termine într-un timp foarte scurt”, a precizat Răzvan Sava.

Managerul proiectului, Adrian Ilie, a declarat că sunt necesare politici publice pentru dezvoltarea și creșterea atractivității centrului Capitalei, astfel încât acesta să aibă o identitate din punct de vedere turistic. El a atras atenția și asupra faptului că Bucureștiul nu are „funcțiuni rezonabile” pentru organizarea de evenimente internaționale.

„PIDU este un instrument utilizat în întreaga Europă și este o condiționalitate pentru absorbția de fonduri din Programul Operațional Regional. Orice plan integrat trebuie să vizeze niște obiective care în cea mai mare parte a lor au legătură cu politicile de dezvoltare urbană și politicile de mediu. Acest plan integrat este deja preluat în planul de mobilitate București-Ilfov pentru faptul că întrunește absolut toate condițiile în privința reducerii emisiei de carbon, a creșterii accesibilității în zona centrală și a promovării unor politici de trafic din ce în ce mai prietenoase cu mediul”, a precizat managerul proiectului, în cadrul ședinței CGMB.

Potrivit lui Adrian Ilie, prin acest proiect este descurajat traficul în zona centrală, fiind susținută în schimb regenerarea urbană. Astfel, zonele care „nu funcționează corect” ar urma să atingă un alt nivel de utilizare, în contextul în care spațiile comerciale din zona Bulevardului Unirii nu sunt interesante pentru comercianți, deoarece nu au accesibilitate.

În cadrul ședinței CGMB au luat cuvântul mai mulți bucureșteni care au pus la îndoială oportunitatea proiectului. Delia Mihalache, membru al Grupului de inițiativă Prelungirea Ghencea, a apreciat că aceste proiecte reprezintă încercări „de a cosmetiza niște zone centrale” ale Capitalei, în timp ce sunt ignorate problemele reale ale bucureștenilor: traficul greoi, proasta funcționare a RATB, trotuarele ocupate de mașini.

Dan Cristofor, reprezentant al 35 de asociații de locatari, a declarat că Bulevardul Unirii nu trebuie desimetrizat și, dacă proiectul va fi aprobat în forma actuală, înseamnă că „primarului și consilierului nu le pasă de 2.500 de oameni” care locuiesc în zonă.

Mariana Popescu a apreciat că, după ce proiectele au fost respinse la finele anului trecut, au fost reintroduse pe ordinea de zi „din motive puerile”.

„Sunt reprezentanta a 33 de asociații de proprietari. Din documentele postate pe site și interviurile domnului arhitect Cuibus rezultă că nu veți planta în compensare cei 53 de arbori tăiați pentru cele două stații de autobuz. (…) Nu există un studiu de fundamentare referitor la ce se întâmplă în urma construirii parcărilor și a închiderii circulației pe Bvd Unirii. (…) Nu există studiu sociologic din care să rezulte dacă oamenii vor să vină în zonă sau de ce nu o fac, fiind foarte multe spații comerciale libere, în paragină”, a spus, la rândul său, Ileana Ghițulescu.

Citeşte şi Primarul general Răzvan Sava: Accesul populaţiei la servicii medicale de calitate este un obiectiv principal

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Analiză posibilă la FBI pentru epurarea agenților implicați în anchetele împotriva lui Trump și a asaltului din 6 ianuarie
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România