Răzvan Sava: Opacitatea autorităţilor administraţiei publice trebuie să rămână de domeniul trecutului

Obscuritatea şi opacitatea autorităţilor administraţiei publice trebuie să rămână de domeniul trecutului, a declarat, marţi, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, în cadrul dezbaterii "Date deschise pentru oraşe inteligente", unde reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi ai ONG-urilor au vorbit despre modul în care pot fi folosite datele publice, dar şi dificultăţile care trebuie soluţionate.
Filip Stan
08 mart. 2016, 13:28
Răzvan Sava: Opacitatea autorităţilor administraţiei publice trebuie să rămână de domeniul trecutului

„Obscuritatea, opacitatea autorităţilor administraţiei publice trebuie să rămână de domeniul trecutului. Transparenţa decizională, implicarea cetăţeanului în viaţa urbei sunt două dintre cele mai importante dimensiuni ale noii democraţii. PMB şi-a impus din luna decembrie a anului trecut un program ambiţios de transparentizare, pornind de la principiul sănătos conform căruia, ca în orice familie, trebuie să avem puterea de a vorbi atât despre realizări, cât şi despre probleme. Vorbim aici despre publicarea contractelor de achiziţii, publicarea CV-urilor echipei manageriale din cadrul PMB, urmărirea în timp real pe site-ul instituţiei a evoluţiei proiectelor aflate în implementare, organizarea dezbaterilor cu societatea civilă pe marginea unor teme importante pentru oraş”, a spus Sava.

El şi-a exprimat convingerea că paşii făcuţi în sensul transparentizării sunt „ireversibili” şi că următoarele conduceri ale Primăriei Capitalei vor fi obligate să respecte acest principiu. Acesta a adăugat că PMB, alături de Centrul Naţional România Digitală, se implică în implementarea Punctului de Contact Unic, care implică realizarea unei platforme online de comunicare.

Radu Puchiu, secretar de stat în Cancelaria prim-ministrului, referindu-se la efectele transparentizării, a precizat că Primăria oraşului New York a deschis inclusiv datele referitoare la amenzile pentru parcare.

„Deschizând aceste date, au constatat că, de exemplu, reprezentanţele diplomatice ale statelor străine la New York au datorii la Primăria oraşului de 17 milioane de dolari. Din parcări, atât. Un lucru impresionant. (…) Este un exemplu foarte interesant despre cum deschiderea datelor ajută unde nici nu te aştepţi”, a precizat el, notează Agerpres.

Adrian Bădilă, secretar de stat în Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, a reamintit că săptămâna trecută Guvernul a adoptat un memorandum prin care se doreşte diversificarea informaţiilor la care să aibă acces în mod direct publicul. El a subliniat şi importanţa standardizării datelor, astfel încât cei care le consultă să nu mai fie nevoiţi să facă o activitate de „detectiv”.

„Nu vă ascundem, am făcut şi câteva experimente în acest sens cu colegi de la alte ministere, care făceau referire la informaţii şi spuneau că se găsesc pe site. Pentru că una dintre discuţii avea loc chiar la mine în birou, am deschis monitorul şi am întrebat: ‘Unde găsiţi informaţia respectivă?’. A durat aproape şapte minute pentru ca persoana din ministerul respectiv să găsească datele la care se făcea referire”, a arătat Bădilă.

Elena Calistru, de la Funky Citizens, a atras atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă o persoană care vrea să consulte bugetele, fiind vorba de documente scanate, greu de parcurs.

„Ceea ce am făcut în fiecare an, în ultimii patru ani, a fost să facem câte o analiză pe bugetul Bucureştiului. E groaznic şi vedeţi aceste cearcăne! Sunt în mare parte datorate şi faptului că noi nu avem date deschise în ceea ce priveşte bugetul Capitalei. Trebuie să luăm PDF cu PDF, scanat (…) mai sunt şterse nişte cifre pe acolo, sunt semnături, nici partea de automatizare prin OCR-izare nu funcţionează tocmai bine. Ceea ce am învăţat totuşi în aceşti ani este că după o vreme începi să devii bun la asta. (…) De asemenea, am învăţat faptul că aceste date pot deveni digerabile pentru cetăţeni. În momentul în care începi să extragi date care au sens pentru toţi ceilalţi — cum au evoluat cheltuielile pentru învăţământ sau subvenţia la căldură — sunt lucruri cu care cetăţeanul poate empatiza şi faţă de care poate avea o opinie foarte validă”, a explicat ea.

Pe de altă parte, Elena Calistru a remarcat că, în acest an, PMB a organizat o dezbatere privind proiectul de buget, demonstrând o atitudine pro-activă.

Septimius Pârvu de la Expert Forum a vorbit despre proiectul „Tu ştii pe unde a umblat primarul tău”, care a identificat cazurile de migraţie ale aleşilor locali, dar a atras atenţia şi asupra faptului că, potrivit datelor furnizate de ANI, în ultimii patru ani au fost identificate 347 de persoane aflate în cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese, iar la DNA au existat 111 dosare vizând aleşi locali.

„Sunt primari care au fost aleşi în 2012 în USL, au ajuns în PSD. În 2014, erau PLR, iar apoi au ajuns în ALDE. Toate astea în patru ani. Cred că din punctul acesta de vedere cetăţeanului îi e foarte greu să înţeleagă ce s-a întâmplat cu votul lui şi cum a ajuns un om în patru structuri diferite, chiar dacă admitem că USL a fost o combinaţie de mai multe partide. Dar tot acest fenomen de migraţie are mai multe implicaţii. Harta noastră merge în paralel cu o altă hartă la care lucrăm şi pe care o să o lansăm peste vreo două săptămâni: harta clientelismului politic — şi anume: cum primesc autorităţile locale bani pe orice criterii în afară de cele ale nevoilor comunităţii”, a afirmat Pârvu.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Parcul din București în care poți să vezi filme ca la cinema. E gratis, iar cei interesați au parte și de o surpriză aici 
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lunetist SWAT salvează vieți la mitingul lui Donald Trump în Butler, Pennsylvania
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...