RCA 2015: De la 1 ianuarie 2015, firmele de asigurare nu vor mai putea acoperi pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări, spune cea mai nouă normă emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În termeni concreţi, potrivit estimărilor economica.net noua regulă se traduce într-o scumpire, pe medie, de 30% a preţurilor practicate pentru poliţa de răspundere civilă auto. Calculul nostru se bazează pe un indicator important din zona asigurărilor.
Este vorba despre rata combinată a daunei care, după primele şase luni din 2014, era de 131% pe segmentul RCA. Rata combinată se calculează ca raport între primele brute încasate(veniturile companiei din vânzarea de RCA) şi cheltuielile companiei pe acelaşi segment(daune plătite şi cheltuieli de distribuţie şi marketing) şi arată cât de profitabilă sau neprofitabilă este linia de asigurare. Practic, valoarea de 131% arată că la fiecare 100 de lei încasaţi pe RCA, firma are cheltuieli de 131 de lei adică pierderi de 31 de lei. Cum normele ASF spun că această pierdere nu mai poate fi acoperită din alte surse decât preţul, firmele de asigurare vor fi obligate să majoreze prima cu cel puţin 31%.
Cu cât plăteşti mai mult, în funcţie de oraşul unde locuieşti
Preţul RCA variază în funcţie de vârsta şoferului, puterea şi capacitatea cilindrică a automobilului şi zona unde este condusă maşina. Cu cât daunele sunt mai multe pe fiecare dintre aceste categorii, cu atât preţul este mai mare. ECONOMICA.NET a calculat, în funcţie de preţurile practicate de brokeri, care va fi scumpirea reală a RCA pentru şoferii din cele mai importante oraşe ale ţării. Valorile se aplică unui şofer de 35 de ani care conduce un automobil Dacia Logan cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri şi 100 de cai putere. Detalii în tabelul de mai jos.
CITEŞTE MAI MULT PE economica.net