RCA 2015: „Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o primă unică, o primă controlată, nu este o primă pe care noi o manipulăm în sus sau în jos. Este un rezultat al preţurilor de piaţă. Vom avea grijă să ne uităm la anumite categorii şi să ne implicăm în ponderarea acestor preţuri, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor’, a declarat marţi preşedintele ASF, într-o conferinţă de bilanţ.
Raportările ASF arată că, în prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pieţei româneşti, costurile societăţilor de asigurare reprezintă 117% din totalul primelor de asigurare încasate, un dezechilibru ce pune în pericol despăgubirea adecvată a asiguraţilor.
RCA 2015: Cât o să te coste asigurarea maşinii în funcţie de oraşul în care locuieşti
‘Noi nu îndemnăm la creşterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor’, a spus Negriţoiu, care a adăugat că ASF are în vedere reducerea costurilor, dar şi o recalibrare pe segmentul RCA, în condiţiile în care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decât media.
Negriţoiu a adăugat că ASF, chiar dacă intervenţia sa este limitată la persuasiune şi analize, trebuie să facă un corp comun cu consumatorii pentru a pune presiune pe piaţă pentru reducerea costurilor, astfel încât primele de asigurare RCA să nu crească în 2015 sau să crească doar marginal.
Potrivit analistului şef al ASF, Iulian Panait, discrepanţa majoră între costuri şi primele încasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvată decât prin reducerea costurilor sau creşterea primelor de asigurare, iar ceea ce probabil va rezulta va fi un echilibru între cele două alternative pe care le au companiile de asigurări, astfel că ASF nu exclude o creştere a primelor RCA în 2015.
Pe de altă parte, preşedintele ASF a apreciat că există suficient spaţiu, dacă s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparaţiile auto şi la costurile cu intermedierea poliţelor RCA, pentru asigurarea resurselor care să acopere pagubele.
Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vânzarea poliţelor RCA reprezintă 34% din valoarea primei de asigurare, în primele nouă luni din 2014.
În plus, în România, din 100 poliţe RCA în 7-10 cazuri sunt solicitate despăgubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% – media europeană.