RCA 2015. Promisiunea vine de la Autoritatea de Supraveghere Financiară care a anunţat că deja companiile de asigurări au fost de acord să modifice tarifele. Numai în ultima lună, asigurările obligatorii s-au ieftinit cu aproape 20%.
Preţurile au scăzut în ultima vreme, dar încă suntem departe de media europeană.
Autoritatea pentru supraveghere financiară vrea să reducă diferenţele dintre cele două categorii de şoferi. Însă acest lucru se va întâmpla, spun asiguratorii, cu preţul scumpirii poliţei RCA pentru şoferii cu experienţă.
ASF a prelungit până la sfârşitul lunii februarie termenul până la care societăţile de asigurări pot revizui şi retransmite notificările privind tarifele de primă RCA, în contextul în care autoritatea de supraveghere a întreprins în ultimele trei luni o serie de acţiuni de reechilibrare a primelor RCA, în primul rând pentru tineri, pe trei direcţii majore de acţiune: reglementare, supraveghere şi protecţia consumatorului.
‘Din cele 10 societăţi autorizate să practice asigurări RCA, un număr de 5 societăţi (City Insurance, Euroins, Astra, Generali şi Allianz) – cu o cotă de piaţă de 52,6% – au transmis deja Autorităţii aceste notificări. Modificările au vizat în mare parte reducerea încărcării pentru tineri, urmărindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arată utilizarea unor prime de asigurare pentru tineri de până la de 2,2 ori mai mari decât categoria majoritară, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior’, se arată într-un comunicat al ASF remis marţi AGERPRES.
În România, dintr-un număr total de 3.111.451 de poliţe RCA pentru persoane fizice, în vigoare la 31 decembrie 2014, 47.987 de poliţe sunt aferente tinerilor sub 25 de ani (1,54%).
Potrivit ASF, o stabilizare a tarifelor RCA trebuie însă corelată şi cu rezolvarea dezechilibrelor existente în piaţa de asigurări, în primul rând în piaţa RCA. Din cele 11 societăţi autorizate la nivelul anului 2014, primele trei deţin o cotă de piaţă cumulată de peste 50%, iar două societăţi cu probleme financiare grave, aflate în regim de supraveghere, deţin 32% din piaţă. Rata combinată a daunalităţii în ultimii cinci ani a fost în piaţa RCA de peste 100%. Despăgubirile plătite pentru vătămări corporale şi deces reprezintă 25% din totalul despăgubirilor achitate şi aproximativ 42% din valoarea totală a rezervei de daună avizată.
‘ASF a intervenit în ianuarie 2015 prin modificarea câtorva prevederi ale Normei 23/ 2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule pentru a flexibiliza cadrul de reglementare, lăsând astfel libertatea societăţilor de asigurări să îşi optimizeze portofoliile pentru a diminua diferenţele înregistrate între tarifele de primă pe diverse categorii de vârstă. Astfel, a fost abrogat alineatul 1 al articolului 21, care era cel mai frecvent invocat de asigurători ca sursă de stimulare a creşterii preţului poliţelor RCA. Acesta stipula obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment’, precizează ASF.
Aceste modificări se adaugă unei serii anterioare de măsuri aferente legislaţiei secundare, care au urmărit limitarea cheltuielilor de administrare şi intermediere ale societăţilor de asigurări în favoarea cheltuielilor cu despăgubirile, cum ar fi introducerea obligativităţii efectuării de analize trimestriale a cheltuielilor de achiziţie de către asigurători şi, totodată, a posibilităţii intervenţiei ASF în sensul limitării comisioanelor de intermediere acordate în cazul în care acestea sunt nejustificate, şi avizarea negativă a proiectului de lege de constituire, organizare şi funcţionare a Corpului experţilor şi evaluatorilor tehnici auto din România, tocmai datorită impactului acestei legi asupra creşterii costurilor poliţelor de asigurare.