De un an, de când a intrat în vigoare legea RCA, firmele care vând asigurări obligatorii trebuie să aibă cheltuieli administrative mici, de 25% din tarif.
Autoritatea de Supraveghere Financiară mai are la dispoziţie o lună pentru a trmite modificările legii RCA. Dacă va fi scos din lege acel 25% in care ar fi trebuit firmele de asigurări să se încadreze cu tot ce înseamnă chleltuieli administrative, atunci de la anul ar putea creşte preţurile cu 20-25%. Înseamnă că la o poliţă pe care şoferii plătesc acum 1.000 de lei, în 2019 ar putea plăti mai mult cu 200-250 de lei.
Firmele de asigurări ar putea să crească de anul viitor tot ce înseamnă cheltuielile cu sediul, angajaţii, IT şi chiar să mărească şi comisioanele brokerilor. Urcând, desigur, preţul asiguărilor.
La Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt discuţii pentru a putea fi reglementate şi preţurile pe care le practică service-urile auto.Despăgubirile vor putea fi acordate de asigurători în funcţie de tarifele de referinţă.
Mădălin Roşu, preşedinte BAAR: Vă dau doar un exemplu, un păgubit din Bucureşti cu avarii minore: la capotă şi haion s-a dus într-un servide multimarcă şi factura finală a ajuns la 46.000 de lei, într-un alt service ar fi fost 1.500 de euro reparaţie de 10.000 de euro, mai multe decât maşina.
Viorel Tache, broker de credite: În actuala legislaţie nu este nicio limitare şi unităţile de serivice-uri au făcut abuzuri în sensul că faţă de preşul afişat de clientul normal pentur societăţile de asigurări au practicat tarife de 2,3,4 ,5 ori mai mari.
Deocamdată aceste modificări trebuie trimite Comisiei Europene, apoi modificată legea RCA prin ordonanţă de urgenţă sau în Parlament. Nici Autoritatea de Supraveghere Financiară şi nici asigurătorii nu au dorit să ofere un punct de vedere.