RCA 2020. Falimentul societăților Astra și Carpatica a permis multinaționalelor rămase în piață să-și poată recupera pierderile generate de ani de practicare a unor prețuri nesustenabile în schimbul unei amăgitoare cote de piață. Lucru care s-a și întâmplat. Presiunea exercitată de protestele transportatorilor a obligat atunci Guvernul să ia măsuri de limitare a tarifelor de primă de asigurare, iar in final, Parlamentul să-l demită de la ASF pe Negrițoiu.
Tot ce trebuie să ştii despre RCA. De ce e important să-ţi anunţi asiguratorul când vinzi maşina
Oportunitatea a fost sesizată de gruparea unor politicieni care au interese în afacerile cu service-uri auto, astfel că grupul ASSAI (Asociația Societăților de Service Auto Independente) a obţinut în lege clauze care să permită facturarea orei de manoperă chiar și cu 200 de Euro. În plus, să permită și aplicarea unor adaosuri comerciale de 100% la piesele de schimb și să închirieze, totodată, mașini cu 200 € pe zi. Niște prețuri pe care firmele oneste nici nu și le pot imagina! Acești antreprenori inventivi reușesc să înșele atât clienții, cât și societățile de asigurare: clienților le prezintă o poveste prin care aceștia nu trebuie să plătească nimic, iar în schimbul unor semnături în alb, service-urile inventive preiau o așa-zisă creanță de la client și apoi o recuperează de la societatea de asigurări.
Așa cum arată și statisticile ASF-ului, aceste practici prin care o mână de antreprenori se îmbogățesc fără just temei au condus la pierderi pentru industria de asigurări. Multinaționalele din această piață au găsit un aliat în Comisia Europeană, care, evident, a cerut Guvernului României să modifice legea, astfel încât acestea să-și poată majora tarifele după bunul plac sau cel puțin să nu mai înregistreze pierderi. Adică, banii făcuți de service-urile așa-zis independente pentru politicieni trebuie recuperați de la cei 7-8 milioane de plătitori de RCA-uri prin dublarea tarifelor!
În același timp, a apărut în Parlament un proiect de modificare a aceleiași legi, prin care practicile frauduloase ale acestor service-uri ar fi fost oprite prin introducerea unui tarif de referință la reparații. Pericolul ca aceste service-uri să nu mai poată factura după bunul plac a fost imediat sesizat, iar gruparea ASSAI s-a mutat la COTAR (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România), dar se găsește atât la ASF, cât și în Parlament, muncind la apărarea legii care îi imbogățeste atât pe membrii ei, cât și pe politicienii și angajații ASF care îi protejează.
Mai multe detalii, pe gandul.ro