RCA 2023: 25% din totalul mașinilor asigurate RCA aflate în trafic au polițe valabile emise de Euroins, fostul lider RCA intrat în faliment, care urmau să expire automat după 8 septembrie, astfel că șoferii în cauză trebuiau să-și facă din timp altă asigurare RCA. Pentru a evita apariția unor posibile probleme, ASF a decis extinderea perioadei în care contractul RCA poate intra în valabilitate de la momentul semnării acestuia. Decizia este valabilă de astăzi, fiind publicată în Monitorul Oficial.
Ce trebuie să facă șoferii care au polițe RCA la Euroins, după ce compania a dat faliment. Până când mai sunt valabile și ce se întâmplă după trecerea termenului de expirare
Guvernul a prelungit valabilitatea polițelor RCA de la Euroins, cu încă 3 luni. Practic, acestea vor expiră nu la 8 septembrie, așa cum prevedea termenul inițial, ci la 8 decembrie 2023. Guvernul României a pus în dezbatere publică un proiect de OUG în acest sens.
RCA 2023: Articol unic – Pentru poliţele de asigurare/reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile.
ECONOMICA.NET: Faliment Euroins. Circa 7.600 de păgubiți au primit deja banii de la FGA. Cât a încasat fiecare în medie și cât ai de așteptat pentru a primi banii pe asigurare sau din dauna RCA
Suma medie încasată de păgubiții Euroins ale căror cereri de plată au fost deja achitate se ridică la circa 3.600 de lei, reiese din datele FGA, care a anunțat că a plătit aproape 7.600 de dosare, cu o sumă totală de 27,2 milioane de lei.
Plățile la City Insurance au început pe finalul anului 2021, în timp ce în cazul Euroins primele cereri au putut fi depuse abia din 17 martie 2023, când a fost publicată în MO decizia ASF privind retragerea autorizației de funcționare a societăți cu acționariat bulgar, care avea un deficit de rezerve de peste 400 de milioane de euro.
Citește și: Faliment Euroins. Schimbările anului pentru 1,8 milioane de șoferi: Prelungirea valabilității RCA, termenul de intrare în vigoare se dublează, mai mulți bani pentru daune
Conform FGA, la 31 iulie erau înregistrate aproape 110.000 de cereri de plată pentru falimentul Euroins. Amintim că toți creditorii de asigurări ai companiilor falimentare sunt depăgubiți de FGA în limita a 500.000 de lei per creanță.
Din totalul cererilor înregistrate pentru Societatea EUROINS SA, mai mult de jumăte reprezintă solicitări de despagubiri pentru dosare de daună, respectiv:
FGA mentionează că termenul limită de depunere a cererilor de plată nu curge la acest moment, creditorii de asigurare ai societății EUROINS SA au posibilitatea de a depune cereri de plată în continuare, prin intermediul Portalului FGA, special creat. Din 27 Iulie 2023, FGA a inițiat procesul de schimbare al interfetei web precum și a modului de primire a documentelor. ” Modificările vizează introducerea unei noi aplicații web, cu scopul de a face mai sigură primirea documentelor și de a îmbunătăți comunicarea cu creditorii de asigurări ai societăților de asigurări aflate în insolvențăit/faliment, precum si pentru solutionarea ulterioara a cererilor de plata sau a altor tipuri de solicitari (petitii, reclamatii etc.).”, transmite FGA.
Vești bune pentru milioane de șoferi! Valabilitatea polițelor RCA la Euroins se prelungește
Schimbarea interfetei web permite inregistrarea rapida a documentelor transmise corespunzator (cereri de plata, deschidere dosar dauna, petitii etc), astfel incat, petentii vor putea primi numarul de inregistrare pentru documentatia depusa, imediat dupa finalizarea formalitatilor de depunere.
FGA reaminteste potentialilor creditori de asigurare care solicita deschiderea dosarelor de dauna la FGA ca, pentru primirea despagubirilor cuvenite, este necesar sa depuna ulterior deschiderii dosarului de dauna, o cerere de plata-Anexa 10.
Cererile de plata sunt solutionate in ordinea depunerii acestora de catre creditori la FGA, fiind analizate de catre directiile de specialitate ale Fondului.