RCA 2023. Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere un proiect de act normativ elaborat la nivel ASF, care transpune în legislația locală prevederile europene, scrie economica.net.
Potrivit acestuia, în plus, propunerile ASF prevăd o monitorizare a mașinilor RCA prin camere de supraveghere fixe, deja existente. ”Monitorizare prin mijloace electronice similare cu monitorizarea rovinietei pe drumurile naționale. E o practică întâlnită în țările europene. (…) Se vor folosi camere deja existente. E în interesul tuturor”, a mai spus Ionescu.
Prețul RCA, plafonat până la finalul anului. Schimbări importante pentru 1.7 milioane de șoferi
Pe de altă parte, ASF vrea ca trotinetele și bicicletele electrice să fie asigurate, având în vedere că în ultima perioadă tot mai multe astfel vehicule sunt implicate în accidente rutiere. ”Încercăm cumva prin aceste măsuri și prin alte proiecte (…) să promovăm această conduită preventivă la volan, dar să venim și cu măsuri. Unele sunt aceste schimbări pe care le-am propus, am mai vorbit și de alte măsuri în trecut cum ar fi obligativitatea asigurării trotinetelor sau a bicicletelor cu motor cu o viteză mai mare de 25km/h. (…) Așa cum e asigurare pe vehicul, trebuie să fie asigurare și pe trotinetă. Proprietarul trotinetei că este o firmă sau o persoană fizică, va fi obligat să facă asigurare”, a mai precizat Valentin Ionescu la Prima News.
proiectlegemodifL132_09102023RCA 2023. Iată celelalte modificări:
O altă modificare substanțială prevede creștere sumelor asigurate prin RCA și exprimarea lor în lei, nu în euro cum era până acum. Pentru daune materiale suma acoperită este stabilită la 6,43 de milioane de lei, față de 1,22 milioane euro (circa 6,1 milioane lei) cât este în prezent, în timp ce pentru vătămări corporale și daune morale se vor plăti maximum 31,9 milioane lei, față de 6,07 milioane euro, adică circa 30 de milioane de lei.