RCA 2024. Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor: „Este o soluție temporară”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a intrat în circuitul legal o propunere care prevede că tarifele RCA vor fi plafonate până pe 30 iunie, o prelungire cu două luni față de termenul de 31 martie la care expiră actuala plafonare.
Filip Stan
27 mart. 2024, 10:57
RCA 2024. Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor:
Polițele RCA

RCA 2024. „Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024 (…) Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă. Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate. La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara”, a scris marți seară, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

RCA 2024. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii preţului poliţelor RCA, iar 80% dintre acestea vor duce la scumpirea poliţelor cu 30-40%, au afirmat reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), într-un comunicat.

„ASF pregăteşte acum modificări legislative pentru a elimina până şi posibilitatea de a avea reduceri de preţ pentru poliţele RCA. (…) Putem spune că 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la creşterea preţurilor pentru poliţele RCA cu 30-40%! Care va fi beneficiul asiguraţilor – aproape 9 milioane de plătitori captivi în legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asigurători şi aceştia s-au străduit permanent, în ultimii ani, să le transforme în lege, cu ajutorul conducerii ASF. Le recunoaştem, pentru că le-am mai văzut. Scăderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct în malus, astfel încât să nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc în ultimii 7 ani”, afirmă reprezentanţii COTAR.

Potrivit organizaţiei, ASF a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii preţului poliţelor RCA 2024.

„Iată cum vă vor afecta, dacă sunteţi şofer în România: Dacă uitaţi să vă reînnoiţi poliţa RCA în 30 de zile, pierdeţi bonusul (reducererea de preţ) acumulat în decursul anilor. „Nerespectarea continuităţii obligaţiei de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 de zile” – Art. 2, punctul 10, litera e. Concret, dacă aţi reuşit să obţineţi în cel puţin 4 ani de condus ireproşabil o clasă de bonus 8, care presupune o reducere de 50% a preţului la RCA, dar nu vă reînnoiţi poliţa RCA în decurs de 30 de zile de la expirarea acesteia, pierdeţi bonusul (reducerea de preţ de 50%) acumulat în toţi aceşti ani. E valabil şi pentru motociclişti, deşi circulă doar câteva luni pe an, dar ar trebui să plătească RCA şi pentru lunile de iarnă”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Scandal uriaș pe piața RCA! Păgubiții nu pot deconta mai mult de 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie

Conform COTAR, amenzile de circulaţie vor scădea bonusul acumulat în ultimii ani în care s-a condus fără accidente, fiind luate în considerare „contravenţiile şi sancţiunile aplicate de personalul Poliţiei Române privind încălcarea regulilor pentru circulaţia vehiculelor, care denotă un comportament neadecvat în trafic, ce conduce la un risc ridicat de accidente”.

Astfel, companiile de asigurări vor avea mână liberă să interpreteze în favoarea lor orice abatere a unui şofer şi să îi majoreze preţul la RCA prin pierderea bonusului la calculul preţului RCA, precizează sursa citată.

Totodată, transportatorii au menţionat că „dispare poliţa RCA valabilă o lună, iar noile perioade de asigurare ar fi de 3 luni, 6 luni sau 12 luni”.

„Practic, se restrâng opţiunile şoferilor de a cumpăra poliţe RCA pentru o lună, fără nicio explicaţie. Probabil că din dragoste pentru consumatori, ASF doreşte ca poliţele RCA să poată fi cumpărate doar în 3 variante, fără a ţine cont de durata necesităţii reale a clientului, care în multe situaţii nu corespunde cu cele dorite de ASF şi piaţa de asigurări. Dar nu vedem nicăieri scris că asiguratorul nu va mai putea să facă oferte pentru poliţele pe 3 şi 6 luni identice la preţ sau şi mai mari decât cele pentru 12 luni”, se mai spune în comunicat.

 

RCA 2024. De ce nu poți ține o mașină fără RCA sau cu asigurarea suspendată într-o parcare publică? Vicepreședinte ASF: Dacă ia foc și distruge alte mașini, cine crezi că va plăti?

Proprietarii de autoturisme care își vor suspenda voluntar asigurarea auto obligatorie (RCA) riscă o amendă de 2.000 de lei, dacă nu-și duc mașinile într-un spațiu privat, potrivit unui proiect de lege adoptat luni de Senat. Aceasta este noutatea inițiativei legislative care merge la Camera Deputaților, cea care va da votul final.

De ce să fii amendat în astfel de cazuri dacă plătești impozit pe mașină și loc de parcare la Primărie? Sorin Mititelu, noul vicepreședinte pe asigurări în ASF, a explicat pentru HotNews.ro rațiunea din spatele acestei propuneri legislative.

Suspendarea voluntară a asigurării RCA este una dintre noutățile propuse de ASF în Parlament, care vine cu o diferențiere pe categorii de vehicule și cu un sistem suplimentar de monitorizare și control în trafic .
În prezent legea 132/2017 prevede că un contract RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligația depunerii plăcuțelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

Asiguratul are și acum obligația ca în aceste cazuri de suspendare a contractului RCA „să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public”, iar încălcarea acestei reguli se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Același lucru este valabil acum și în cazul celor care nu încheie asigurare obligatorie.

Cod rutier 2024, schimbări importante. Ai parcat greşit la Praga sau Berlin, plăteşti amenzi colosale la Bucureşti

Senatul a adoptat luni, ca primă cameră sesizată, noile modificări la legea RCA, care introduc amenzi și de 15 ori mai mari decât în prezent pentru șoferii care circulă fără RCA, dar și pentru cei care nu-și duc mașina într-un spațiu privat ori circulă cu mașina atunci când aleg să-și suspende voluntar asigurarea RCA.

Proiectul de lege adoptat luni în Senat propune următoarele amenzi pentru diferite tipuri de autovehicule, în unele cazuri de 15 ori mai mari, astfel:

a) în cazul autoturismelor – 2.000 de lei

b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7.000 de lei –

c) în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinație:

– având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5.000 lei;

– având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7.000 lei;

– având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15.000 lei;

d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei.

Amenzile pot fi reduse la jumătate dacă le plătești în termen de 15 zile, potrivit modificărilor adoptate în Senat.

Cum explică un șef ASF de ce mașina cu RCA-ul suspendat ar trebui scoasă de pe domeniul public
De ce să fii amendat atunci când ai asigurarea suspendată, câtă vreme ți-ai plătit impozitul auto și locul de parcare la Primărie?

„Din impozitele plătite nu se acoperă eventualele pagube produse de vehiculul ce staționează pe domeniul public.
Un simplu exercițiu. Dacă ești cu mașina într-o parcare publică și dintr-un motiv oarecare, fără vina cuiva, mașina ia foc și focul distruge alte 2 mașini, cele învecinate celei care a luat foc, cine crezi că va trebui să plătească paguba produsă celor ce dețin cele 2 mașini învecinate? Evident, proprietarul mașinii ce a luat foc.
Dacă asigurarea lui RCA este suspendată, adică nu produce niciun efect juridic pe perioada suspendării, cine trebuie să plătească? Proprietarul mașinii ce a luat foc”, a declarat marți pentru HotNews.ro vicepreședintele ASF.

Sorin Mititelu susține că „scopul retragerii mașinii de pe domeniul public este cel de a nu fi expuși ceilalți la riscurile potențiale la care sunt expuși din cauza celorlalți deținători de vehicule aflate pe domeniul public, inclusiv în trafic”.

Acesta a subliniat diferențele RCA față de CASCO, asigurare care acoperă eventuala depreciere a vehiculului și oferă o compensație financiară proprietarului mașinii.

„RCA este o asigurare de răspundere civilă a proprietarului vehiculului față de toți ceilalți. Iar această răspundere este una mai cuprinzătoare decât cea rezultată dintr-un accident auto din vina asiguratului. Răspunderea civilă este a unei persoane, nu a unui activ, a unui bun, a unei mașini. Este o răspundere față de o altă persoană. Sunt mult mai multe evenimente posibile în care proprietarii de vehicule pot fi responsabili de pagubele produse din vina lor.
Să nu se uite care sunt limitele valorice maximale ale asigurarii RCA, pentru prejudiciile materiale limita este de 6,4 milioane de lei, iar pentru vătămari corporale și decese limita este de 31,9 milioane de lei”, a spus oficialul ASF.
Proiectul de lege adoptat luni de Senat cuprinde și alte modificări majore RCA precum revizuirea sistemului bonus-malus, introducerea franșizei ori plata în rate lunare a primei de asigurare.

Proiectul de lege se duce acum spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență în Camera Deputaților, care este for decizional.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!