RCA 2014: Potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dacă te afli în România, dar vehiculul care a provocat accidental este înmatriculat într-un stat membru SEE (Spaţiul Economic European-adică statele membre ale Uniunii Europene şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), şi să luăm exemplul Italiei, trebuie să vă adresaţi Biroului Carte Verde din România (BAAR), scrie cugetliber.ro.
Citeşte şi Doi bulgari au murit într-un accident rutier în judeţul Hunedoara
Acesta va identifica corespondentul de pe teritoriul României al societăţii de asigurare străine (a vinovatului). Apoi, trebuie să vă adresaţi acestui corespondent pentru a aviza dauna. Dacă societatea de asigurare nu are corespondent numit pe teritoriul României, gestionarea cazului de daună se va face prin BAAR, explică reprezentanţii ASF. Aceeaşi este procedura şi în cazul în care autoturismul care a provocat o daună este înmatriculat într-un stat din afara SEE, dar semnatar al convenţiei Carte Verde, aşa cum este Turcia, de exemplu.
Citeşte şi Două maşini în flăcări, în urma unui accident rutier VIDEO
Lucrurile se mai schimbă în momentul în care vorbim despre o maşină înmatriculată într-un stat din afara SEE şi care nu este nici semnatar al convenţiei Carte Verde, aşa cum este, de pildă, SUA. În acest caz, trebuie să vă adresaţi societăţii de asigurare care a eliberat asigurarea de frontieră a vinovatului, care va deschide dosar de daună. Dacă nu cunoaşteţi societatea de asigurare care a eliberat asigurarea de frontieră a vinovatului, vă puteţi adresa BAAR, care va încerca să identifice care este această societate.
RCA 2014: Dansul începe la uşa service-ului
Lucrurile par destul de simple, însă nu sunt neapărat aşa, în cazul unui accident cu o maşină înmatriculată în altă ţară. Tocmai de aceea, majoritatea service-urilor de marcă evită să preia maşini implicate în accidente cu alte autoturisme înmatriculate în străinătate.
„Maşinile mai vechi ajung în alte service-uri, nu la noi. Dacă un client de-al nostru cu o maşină nouă, de doi, trei ani, vine la noi în service pe sistemul acesta, de obicei îşi face maşina pe asigurarea Casco. Pe RCA este foarte, foarte complicat. Poate să treacă şi cinci, şase luni până când ne recuperăm banii. Cei care fac RCA-uri se mişcă în general foarte greu şi ne complică foarte mult viaţa, în sensul că nu decontează, sau dacă decontează ne condiţionează să facem reducere la factură. Dar în general noi nu prea lucrăm cu ei pentru că ştim care este situaţia. Nu prea trimit nici societăţile de asigurare la service-uri de marcă pentru că au tot interesul să fie cât mai ieftin. Nu-i interesează calitatea lucrării, îi interesează doar să fie cât mai ieftin şi atunci îi trimit pe oameni la tot felul de service-uri care au un tarif de manoperă stabilit de ei. Evităm situaţiile de genul acesta. Decât să fac o reparaţie şi să-mi iau banii peste cinci luni, mai bine nu o fac”, a precizat Ionuţ Carataş, reprezentant al unui important dealer auto din Constanţa.
Aşadar, service-urile mai mici rămân singura soluţie a şoferilor fără Casco. Chiar dacă aşteaptă câteva luni bune să le vină banii de la asigurator, reprezintă totuşi un venit de care nu se pot lipsi.
Trei săptămâni şi reparaţii de mântuială
Ovidiu este unul dintre ghinioniştii care s-a trezit în urmă cu ceva timp cu maşina avariată din cauza unui constănţean care era la volanul unei maşini înmatriculate, bineînţeles, în Bulgaria. Spune că lucrurile au mers destul de uşor în cazul său, însă, nu a fost nici pe departe mulţumit de reparaţii: „Pe asigurarea şoferului vinovat era trecut şi un număr de România, de Bucureşti, la care poţi suna, în caz de accident. Am sunat, am trimis copii după acte, am făcut fotografii la maşini şi m-au trimis, după ce au întocmit un dosar, la un service din Constanţa, undeva în zona IPMC. A durat trei săptămâni, dar maşina nu a fost făcută cum trebuia, aşa că am dus şi bani de acasă”, povesteşte şoferul.