Solicitarea a venit din partea celor şase patronate din transporturile rutiere, care au depus mai multe memorii la Senat, potrivit Economica.net. O primă rundă de negocieri între transportatori, asigurători şi brokeri va avea loc marți, în şedinţa comisiilor reunite de Buget – Finanţe la Parlament.
Patronatele susţin că noua lege RCA trebuie să stabilească un sistem de control şi o transparenţă totală în privinţa modului de calcul al tarifelor de primă RCA. Tarifele au fost plafonate în noiembrie 2016, pe o perioadă de şase luni, conform unei Hotărâri de Guvern.
Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI – solicită Guvernului emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) „cel puţin până la data de 31 decembrie 2017”, se arată într-un comunicat transmis luni.
„Cele mai importante prevederi ale OUG 54/2016, precum stabilirea unui tarif de referinţă sau decontarea directă nu sunt aplicate de nicio firmă de asigurări, iar noua lege RCA se află încă pe traseul de aprobare şi nu va intra în vigoare până la data de 19 mai 2017, atunci când va expira perioada celor 6 luni de plafonare a tarifelor RCA”, argumentează transportatorii.
Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), piaţa asigurărilor auto obligatorii a crescut şi în trimestrul patru al anului 2016, în condiţiile în care tarifele RCA au fost plafonate, continuând trendul ascendent din ultimii 5 ani. Astfel, volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a atins în anul 2016 un total de 4,03 miliarde lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent.
„În lipsa unor măsuri concrete din partea Guvernului, Parlamentului, ASF şi Consiliului Concurenţei, după data de 19 mai 2017, firmele de asigurare vor reveni la tarifele practicate înainte de plafonare, tarife netransparente în care erau incluse toate costurile de operare ale firmelor de asigurări, deşi aceste firme au mai multe linii de business”.